Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Rotterdam pakt overlast op straat aan

Stadswachten gaan strenger handhaven

Veel Rotterdammers ergeren zich aan zaken die de sfeer op straat negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld rommel en vernieling, wildplassen, hondenpoep en (brom)fietsers op het trottoir. Daarom gaat de gemeente overlastgevers strenger aanpakken. De stadswachten van Stadstoezicht krijgen ruimere bevoegdheden om tegen dit soort overtredingen op te treden.

Tot voor kort kon slechts een heel klein deel van de medewerkers van Stadstoezicht, de milieucontroleurs, bekeuringen uitdelen. De overige stadswachten mochten overtreders alleen aanspreken en waarschuwen. Zij moesten overtreders laten gaan als die geen gehoor gaven aan hun waarschuwingen. Eind 2011 kunnen alle ruim 500 stadswachten bekeuringen uitschrijven. Bovendien, en dat is nieuw voor Stadstoezicht, mogen zij overtreders aanhouden die zich niet willen identificeren als zij een bekeuring krijgen, aanstalten maken om weg te lopen, beledigen, bedreigen of zich agressief gedragen. Na de aanhouding brengt de politie de overtreders naar het politiebureau. Wat ook nieuw is is dat, in afwachting van de politie en alleen als het echt nodig is, stadswachten de geweldsbevoegdheid en handboeien mogen gebruiken.

Ervaring opgedaan
Rotterdam hield tussen 1 november 2007 en 1 juli 2008 een proef in Charlois om ervaring op te doen met deze nieuwe werkwijze. Bij deze aanpak was een aantal partners betrokken waaronder de gemeente (waaronder Stadstoezicht) en de politie. Ook hun onderlinge samenwerking is in Charlois getest. De resultaten van de proef waren zodanig dat besloten is de nieuwe werkwijze te gaan invoeren in hele stad. De invoering zal tot twee tot drie jaar in beslag nemen.

Speciale opleiding
De stadswachten die op de nieuwe manier gaan handhaven krijgen een speciale opleiding. Daarin wordt veel aandacht besteed aan de soorten overtredingen waarmee zij te maken krijgen, de voorschriften voor het beboeten en het gecontroleerd toepassen van de geweldsbevoegdheid en handboeien. Alle medewerkers zijn straks opgeleid en beëdigd als Buitengewoon Opsporings-ambtenaar (BOA). Het werk van de BOAs van Stadstoezicht gebeurt onder toezicht van de politie.

In de week van 27 januari tot en met 3 februari start Stadstoezicht in de deelgemeente IJsselmonde met deze nieuwe vorm van handhaven. Op woensdag 27 en donderdag 28 januari lopen promotieteams op diverse plekken in de deelgemeente om het nieuwe handhaven onder de aandacht te brengen.