Dienstenbond CNV

Nieuws

19 januari 2010

Medewerkers Alexandrium dupe van algehele zondagsopening

Het gemeentebestuur van Rotterdam wees Alexandrium eind vorig jaar aan als toeristisch gebied, waardoor winkels daar elke zondag open kunnen zijn. CNV Dienstenbond betwijfelt of het besluit wel houdbaar is en vreest voor grote druk op medewerkers om te werken op zondag. Om de werknemers van de in totaal 136 winkels een hart onder de riem te steken en hen te informeren over het werken op zondagen bezoekt CNV Dienstenbond woensdag 20 januari de winkels in Alexandrium.

Op basis van een bepaling in de Winkeltijdenwet heeft de gemeenteraad in december vorig jaar besloten dat alle zondagen de winkels in Alexandrium geopend mogen zijn; Rotterdam Alexandrium is namelijk een "toeristisch gebied", vindt de gemeenteraad. Bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond: "Dat is een gotspe; er zijn geen toeristische trekpleisters in Alexandrium. Er komen louter en alleen mensen in Alexandrium om gericht te shoppen en niet als afgeleide van een bezoek aan een toeristische attractie."

Dat staat volgens CNV Dienstenbond nog los van de wenselijkheid van de zondagsopening. Recent onafhankelijk onderzoek van CNV Dienstenbond heeft klip en klaar aangetoond dat 70% van de Nederlanders de mogelijkheid om samen met familie of vrienden activiteiten te ondernemen op zondag (zeer) belangrijk vindt. Bijna 75% van de Nederlanders vindt het (zeer) belangrijk dat zondag een dag is waarin ruimte is voor rust. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlander wel degelijk grote sympathie heeft met de (kleine) winkelier en begrijpt waarom deze niet open willen op zondag. CNV Dienstenbond ondersteunt dan ook het Kort Geding van een aantal ondernemers om de uitbreiding van koopzondagen van het winkelcentrum terug te draaien.

Medewerkers
CNV Dienstenbond maakt zich grote zorgen over de medewerkers die op die zondagen werken moeten. Fedde Monsma: "De wet zegt dat werken op zondag niet verplicht is, echter de "verplichte vrijwilligheid" is inmiddels een gevleugelde uitspraak in de detailhandel. Medewerkers móeten nu vaak al aan de slag, zonder dat ze daar om staan te springen; de toeslag van 100% is de voornaamste motivatie als men al werken wil. Door alle zondagen open te gaan komt de positie van de medewerkers onder zware druk te staan.".

Daarom zal CNV Dienstenbond aanstaande woensdagmiddag in Rotterdam Alexandrium medewerkers informeren over hun rechten. "Zij moeten weten dat zij niets hoeven op zondag, het is een gunst voor de werkgevers als zij willen werken en niet andersom", aldus bestuurder Monsma.

Rotterdam Alexandrium is een van Nederlands grootste winkelcentra, in totaal telt Alexandrium 136 winkels.