Gemeente Berkelland


Ontwerpen nieuw bestemmingsplan buitengebied ligt op koers

Foto: Roy Nijman

De gemeenteraad is akkoord gegaan met de uitgangspuntennotitie voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van Berkelland. Afgelopen zomer was hierop inspraak mogelijk. Dit is een belangrijke stap om te komen tot een nieuw bestemmingsplan buitengebied. De volgende stap is het maken van een voorontwerp bestemmingsplan.

Uitgangspuntennotitie

De uitgangspuntennotitie beschrijft onder meer de werkwijze bij het toekennen van agrarische bouwblokken en geeft bijvoorbeeld ook aan hoe groot een burgerwoning in het buitengebied mag zijn. Maar er zijn veel meer zaken waarover beleidsuitspraken worden gedaan. Een heel belangrijk thema is het beleid bij functieverandering. Daarin worden mogelijkheden gegeven voor bijvoorbeeld stoppende agrariërs. De beleidsuitspraken die nu door het college van B&W en de gemeenteraad zijn gedaan, worden straks verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan.

Omdat de uitgangspuntennotitie als beleidsregel is vastgesteld, kan er al gewerkt worden met het nieuwe beleid. Uiteraard moeten daarbij dan nog wel de benodigde procedures worden gevolgd. Zodra het nieuwe bestemmingsplan in werking treedt, is dat niet meer nodig voor ontwikkelingen die passen in het nieuwe bestemmingsplan.

Verwerking Inspraak

Naast enkele mondelinge reacties zijn er 32 schriftelijke reacties ingediend op het ontwerp van de uitgangspuntennotitie. De indieners hebben allemaal bericht gehad hoe er met hun reactie is omgegaan. De reacties hadden onder andere betrekking op de voorgestelde systematiek van bouwblokken, procedures en de kosten daarvan, landbouwontwikkelingsgebieden, natuur en recreatie en veel concrete situaties. Waar nodig is de uitgangspuntennotitie aangepast of verduidelijkt.

Uitgangspuntennotitie te raadplegen via Internet

De Uitgangspuntennotitie staat op de website van de gemeente Berkelland. U kunt de notitie inzien via www.gemeenteberkelland.nl en dan doorklikken via "bestuursinformatie", "beleidsnota's" naar het bestand `Uitgangspuntennotitie bestemmingsplan buitengebied'.

Plan MER

De gemeente moet bij het maken van het nieuwe bestemmingsplan ook een milieueffectrapportage (m.e.r.) uitvoeren. Deze procedure is er voor bedoeld om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over ruimtelijke plannen. Hierbij moet de gemeente aandacht geven aan de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden in en nabij de gemeente Berkelland en aan de gevolgen die dat heeft voor de agrarische en recreatieve sector. De gemeente moet de resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten gebruiken bij de onderbouwing van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. De procedure voor een milieueffectrapportage is inmiddels gestart.

Procedure/planning

De komende maanden worden benut om de omvang van de bouwblokken voor de agrarische bedrijven te bepalen. Medewerkers van de gemeente nemen met de betreffende agrariërs hierover contact op. Verder worden inventariserende werkzaamheden uitgevoerd en de uitkomsten daarvan vertaald in het voorontwerp bestemmingsplan. Het is de bedoeling in de tweede helft van 2010 het voorontwerp bestemmingsplan klaar te hebben. Daarna kan iedereen hierop reageren via een inspraakprocedure.