Groen!

AB Inbev ontslaat, maar krijgt wel geld via notionele intrestaftrek

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 15 januari 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid", "Sociaal beleid"

Sinds de invoering van de notionele intrestaftrek vraagt Groen! aan de regering om deze slechts toe te kennen aan bedrijven die werkelijk jobs creëren. Diverse amendementen en wetsvoorstellen werden hiervoor ingediend. Ze kregen echter niet de steun van de traditionele partijen. Het dossier AB-Inbev toont nochtans eens te meer aan dat grote bedrijven en multinationals die zonder problemen mensen ontslaan, toch nog langs de federale kassa passeren.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!: "De regering zou als doelstelling moeten hebben om jobs te creëren. Het huidige beleid geeft echter enorme fiscale cadeaus aan grote bedrijven en multinationals, zelfs als ze zonder gêne mensen op straat zetten. Dit is onaanvaardbaar. De notionele intrestaftrek kost de federale staat miljarden euro's per jaar. Dit geld zou beter gebruikt worden om jobs te creëren en de economie een groene relance te geven."

Groen! en Ecolo vragen opnieuw steun aan de meerderheidspartijen om de notionele intrestaftrek aan te passen, zodat de voorwaarden jobcreatie en duurzaamheid toegepast kunnen worden.

Overigens toont dit dossier nogmaals aan hoe belangrijk het wel niet is om de beslissingscentra van Belgische ondernemingen in België te houden, in tegenstelling tot wat de federale regering gedaan heeft met de bank- en energiesector.

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be