Groen!

Regering antwoordt niet meer op vragen uit Senaat

door Geert Lambert (Federaal parlement: Senaat) op 18 januari 2010 in "Democratie en overheid"

Dat de regering vaak niet of veel te laat antwoordt op de schriftelijke vragen van de senatoren is een oud zeer. Zo kreeg senator Geert Lambert bijvoorbeeld nog steeds geen antwoord op zijn vraag van december 2008 aan de minister van Binnenlandse Zaken waarom brandweerman geen erkend risicoberoep is. Dezelfde minister vond het ook beneden haar stand om te reageren op een vraag die Lambert in april 2009 stelde over hoe het nu eigenlijk zit met het niet functionerende centraal wapenregister (zelfs na het sturen van twee rappels).

Slechts 15,5% van de schriftelijke vragen krijgt tijdig antwoord

Die twee vragen zijn slechts een kleine greep uit de vragen waarop de Senaat geen antwoord kreeg. Voor de hele Senaat zijn er momenteel 965 onbeantwoorde vragen waarvan de antwoordtermijn al verstreken is. Daarmee haalt deze regering een schandalig percentage van 15,5 procent beantwoorde vragen. In bijlage vindt u een Excel-tabel met de cijfers per regeringslid.

Als de regering het zelfs al niet meer de moeite vindt om te antwoorden op parlementaire vragen wordt het voor een parlement bijzonder moeilijk om zijn controlefunctie uit te oefenen. Op die manier wordt de parlementaire democratie in ons land een lachertje: sommige ministers komen op donderdag een bijzonder bedenkelijke show opvoeren, terwijl de meesten verkiezen om zich helemaal niet in de Senaat te vertonen en hun kat of in het beste geval een staatssecretaris te sturen om in hun plaats te antwoorden. En nu blijkt dat ook de schriftelijke vragen van de Senaat verticaal geklasseerd worden op de kabinetten. "Het is het één of het ander," vindt Geert Lambert: "ofwel zorgt men ervoor dat de Senaat op een normale manier kan werken en ondergaat de regering de controle van de senatoren, ofwel schaft men de hele instelling maar beter meteen af. De Senaat laten bestaan als bezigheidstherapie voor politici is geen optie."

Uit de tabel blijkt een soortgelijke existentiële crisis voor sommige staatssecretariaten. Als mensen als Bernard Clerfayt of Philippe Courard erin slagen om zich volslagen onzichtbaar te maken en bovendien niet één van de weinige vragen die ze krijgen te beantwoorden, dan zou men zich gaan afvragen of ook hun functies niet beter afgeschaft worden.

Verder kunnen we uit de cijfers opmaken dat de minachting voor de Senaat het grootst is bij de ministers Vanackere, Milquet en Van Quickenborne (nul procent beantwoorde vragen), terwijl ook de ministers Vervotte, Daerden en Turtelboom er niet in slagen om op één tiende van de vragen te reageren.

Enkel De Crem, Laruelle en Schouppe halen een aanvaardbaar resultaat. Premier Leterme kreeg nog niet voldoende vragen om een oordeel te vellen (één vraag beantwoord).

Toen Geert Lambert de Senaatsvoorzitter op 17 december vroeg om de regering aan te sporen om de schriftelijke vragen met meer regelmaat te beantwoorden, kreeg hij een geërgerde reactie: "Ik doe dat al regelmatig, mijnheer." Blijkbaar heeft de voorzitter van de Hoge Vergadering wel erg weinig invloed bij de regering: sinds die dag antwoordde de regering nog op welgeteld één vraag.

Lambert wil dan ook dat de Senaatsvoorzitter in de toekomst zelf statistieken bijhoudt over de schriftelijke vragen, net als zijn collega in de Kamer. Die statistieken moeten op regelmatige basis gepubliceerd worden, en er moeten maatregelen komen tegen ministers die weigeren te antwoorden op vragen van het parlement.

Over de cijfers

De gebruikte cijfers hebben betrekking op de schriftelijke vragen van de Senaat sinds het aantreden van premier Leterme eind vorig jaar. Op dat moment zijn alle vragen vervallen en, indien nog niet beantwoord, opnieuw ingediend op 7 december. Het overgrote deel van de niet beantwoorde vragen zijn dus heringediende vragen, met een nieuwe antwoordtermijn. Dit wil zeggen dat de ministers en staatssecretarissen voor deze vragen al uitstel gekregen hebben door de premierwissel.

De statistieken vormen een momentopname van zondag 17 januari.

Statistiek - Schriftelijke vragen vanuit de Senaat

Extra informatie
Volledige statistieken met betrekking tot de schriftelijke vragen gesteld vanuit de Senaat aan de regering Leterme

Contact: Geert Lambert -
Deel Deel
Geert Lambert