Rechtbank Utrecht


Tbs met voorwaarden na zware mishandeling baby

19 februari - Een 23-jarige licht verstandelijk gehandicapte man die in januari 2009 in Veenendaal zijn zoontje zwaar mishandelde, is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk en tbs met voorwaarden. De man hoeft niet terug naar de gevangenis.

De rechtbank achtte bewezen dat de man zijn één maand oude zoontje zwaar lichamelijk letsel had toegebracht door zijn hoofdje tegen de leuning van een zitbank te slaan, waardoor het hoofdje heen en weer is geschud. De verdachte deed dit uit onmacht en frustratie nadat zijn zoontje niet ophield met huilen. Bij het kind is het `Shaken Baby Syndrome' vastgesteld. Het kind is ernstig meervoudig gehandicapt geraakt en heeft sindsdien geen geestelijke ontwikkeling doorgemaakt. De rechtbank sprak de verdachte vrij van poging tot doodslag. Volgens de rechtbank was op het moment van handelen voor de verdachte niet voorzienbaar was dat zijn zoontje tengevolge hiervan zou komen te overlijden.

Het werd de man door de rechtbank zeer zwaar aangerekend dat hij zijn zeer jonge en volstrekt weerloze kind, dat op dat moment voor zijn welzijn en verzorging volledig van hem afhankelijk was, niet de geborgenheid en veiligheid heeft geboden die hij nodig had en waar hij recht op had.

De rechtbank was van oordeel dat de ernst en de verschrikkelijke gevolgen van de daad op zichzelf een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die fors langer zou zijn dan de duur van het voorarrest rechtvaardigen. De verdachte is echter sinds december opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Daarom achtte de rechtbank het niet wenselijk dat verdachte moet terugkeren naar de gevangenis.

De rechtbank legde wel tbs met voorwaarden op. Dit betekent dat verdachte zich moet houden aan een aantal voorwaarden die de rechtbank heeft opgelegd, maar niet in een gesloten kliniek hoeft te verblijven. Als de man zich niet aan de voorwaarden houdt, kan de maatregel worden omgezet in tbs met dwangverpleging.

Voorwaarden zijn onder meer dat verdachte niet mag recidiveren en zich zo lang als zijn behandelaars dat nodig achten moeten laten behandelen bij instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Ook mag hij geen verantwoordelijkheid op zich nemen voor kinderen jonger dan twaalf jaar.

LJ Nummer

BK9752
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 19 januari 2010 Naar boven