FNV


19-1-2010

FNV blijft knokken voor een betere AOW

De FNV blijft zich verzetten tegen de slechte AOW-plannen van het kabinet. Daarnaast blijft Nederlands grootste vakcentrale zich sterk maken voor een flexibele oudedagsvoorziening waarbij mensen zelf kunnen kiezen wanneer zij stoppen met werken, en daarbij een AOW-uitkering op niveau houden. De FNV gaat actievoeren voor het eigen plan. Daarnaast gaat de FNV lobbyen om de onwerkbare zware beroepenregeling van tafel te krijgen.

Deze lijn is gisteren vastgesteld door de federatieraad, het parlement van de FNV, na de ledenraadplegingen en bondsraden van ABVAKABO FNV en FNV Bondgenoten.

Actievoeren Actievoeren voor het eigen FNV-plan gaat gebeuren op onder andere woensdag 20 januari bij de hoorzitting van de Tweede Kamer. Er komen ook acties in bedrijven ('werkgever beken kleur'). Op een latere datum vindt een demonstratie plaats aan de vooravond van de behandeling van het wetsontwerp in de Tweede Kamer. Ook is er een e-mailactie opgezet om Tweede Kamerleden op de FNV-plannen te wijzen.

Sterkste schouders, zwaarste lasten De zware beroepenregeling, zoals het kabinet die voorstelt, wijst de FNV als ontoereikend en onuitvoerbaar van de hand. Bij het ontwikkelen van alternatieven hanteren FNV-bonden het vertrekpunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Met andere woorden, de FNV wil voorkomen dat vooral mensen met de lagere inkomens slachtoffer worden van de kabinetsvoornemens.

Inkomensgrens en arbeidsduur Daarom gaat de FNV onder meer kijken of er mogelijkheden zijn om de schade te beperken via inkomensafhankelijke maatregelen en/of de arbeidsduur. Mensen met een laag inkomen hebben vaak een zwaar beroep, beginnen vroeg met werken en hebben een lage levensverwachting. Zij zouden met 65 jaar met pensioen moeten kunnen gaan zonder strafkorting. Er moet nog een inkomensgrens vastgesteld worden waarvoor de FNV gaat lobbyen, waarbij mensen dus zonder strafkorting met 65 met pensioen kunnen gaan. Boven die grens zal een `staffeling' (oplopende korting) van kracht zijn.

Een andere oplossing zou via de arbeidsjarenlijn kunnen. Mensen die een bepaald aantal jaren hebben gewerkt, zouden zonder strafkorting op hun AOW met pensioen moeten kunnen gaan met 65 jaar.

Brief aan Tweede Kamer Vandaag komt de FNV met een uitvoerige brief aan de Tweede Kamer, die bedoeld is als inbreng bij de hoorzitting die woensdag plaatsvindt. Deze brief is gisteren door de federatieraad vastgesteld.

Koers FNV Ook heeft de federatieraad gisteren de te volgen koers bepaald. Dat was nodig omdat bij een deel van de achterban van zowel FNV Bondgenoten als ABVAKABO FNV (de twee grootste FNV-bonden), onrust en verwarring was ontstaan. Overleg in de bondsraden van beide bonden leidde ertoe dat de bondsraad van ABVAKABO FNV een motie aannam waarin het bestuur werd opgedragen onverkort vast te houden aan een AOW op 65 jaar, en de lobbylijn voor de inkomensgrens niet door te zetten.

Bij de bondsraad van FNV Bondgenoten schaarde men zich unaniem achter de inzet van het hoofdbestuur. Een inzet die uitgaat van een actiestrategie voor het eigen FNV-plan en een lobby voor de zware beroepen. Hierover is gisteren een persbericht uitgegaan, zie onderstaande link. De federatieraad van gisteren heeft ook gekozen voor deze combinatie van actie voor het eigen plan en lobby op flankerend sociaal beleid.

Persbericht FNV Bondgenoten 18 januari 2010