Rechtbank Roermond


Burgemeester Venlo niet bevoegd voor sluitingsbevel woning in verband met hennepkwekerij

Roermond, 19 januari 2010 - De voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de rechtbank Roermond heeft het verzoek van twee inwoners van Venlo voor het treffen van een voorlopige voorziening toegewezen. Dat betekent dat de woning van de Venloënaren niet voor 3 maanden hoeft te worden gesloten.

De burgemeester van Venlo had gelast, op grond van artikel 174a van de Gemeentewet, dat de woning uiterlijk 14 december 2009 om 11.00 uur voor een periode van drie maanden moest worden gesloten. Dit voornemen was de bewoners van het pand op 16 november 2009 bekendgemaakt. De burgemeester had dit besluit genomen op grond van een rapport van politie Limburg-Noord, die medio oktober 2009 in de schuur van de woning een illegale hennepkwekerij had aangetroffen. Daarbij zijn 48 hennepplanten en diverse attributen voor het in stand houden van de kwekerij in beslag genomen. Volgens het politierapport werd tevens illegaal stroom afgetapt voor de kwekerij.

De burgemeester heeft daarop de bewoners bevolen de woning voor de duur van drie maanden te sluiten in verband met het feit dat in de woning hennep wordt geteeld waardoor het woon- en leefklimaat in de omgeving wordt bedreigd en de openbare orde in ernstige mate wordt verstoord.

Volgens de rechtbank was de burgemeester niet bevoegd een bevel tot sluiting van de woning te geven, omdat er geen sprake was van concrete verstoring van de openbare orde, ook niet in de vorm van daadwerkelijke gebleken gevaarzetting door het illegaal aftappen van stroom.

LJ Nummer

BK9763
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 19 januari 2010 Naar boven