Gemeente Waalwijk Huizenonderzoek begint thuis

Wie meer wil weten over de geschiedenis van een pand in de gemeente Waalwijk, kan hiervoor terecht bij het gemeentearchief. Daar vindt u informatie over de datum van de bouw, wie opdracht gaf tot de bouw, oud-bewoners, constructiematen en welke verbouwingen eraan plaatsvonden. Voor u met vragen contact opneemt met het gemeentearchief, kunt u thuis al voorwerk verrichten. Sinds kort is het mogelijk om via internet te zoeken naar de bouwvergunningen die in het depot van het gemeentearchief liggen. Het gemeentearchief beheert de bouwvergunningen vanaf circa 1906 tot 2000. Moest u voorheen bij de studiezaalmedewerker nog informeren naar de beschikbare vergunningen van een bepaald pand, nu kunt u zelf in de database zoeken en het gezochte dossiernummer achterhalen. Het is zelfs mogelijk om een vergunning via een daaraan gekoppeld reactieformulier, voorafgaand aan uw komst, aan te vragen. Dit vergroot uiteraard de snelheid waarmee een dossier gelicht kan worden op het moment dat u het archief bezoekt.

Kadastraal onderzoek
Als een pand vóór 1906 gebouwd is, kunt u de gegevens, die al zijn verzameld met behulp van de bouwvergunningen, verder in het verleden natrekken via onder andere kadastraal onderzoek. De kadastrale registers gaan terug tot 1832, de oudste kadastrale tekeningen zelfs tot 1812. De registers geven informatie over de eigenaren van een pand, met vermelding van hun beroep, de vruchtgebruikers, de grootte van het perceel, het jaar van stichting en eventuele wijzigingen.

Hinderwetvergunningen
Een ander interessante verzameling is die van de hinderwetvergunningen. De hinderwet werd in 1875 ingesteld en had als doel toezicht te houden op bedrijfsactiviteiten die gevaar, schade of hinder konden veroorzaken. Niet alleen bij de oprichting van een bedrijf, maar ook bij verandering of uitbreiding moest een vergunning aangevraagd worden. Over gewone huizen is doorgaans geen informatie te vinden.
Een gedeelte van het totaal aan hinderwetvergunningen is net als de bouwvergunningen op internet op te zoeken. Het gaat hierbij om alle vergunningen van Waspik en een gedeelte van de vergunningen van Waalwijk (tot 1922). Aan de toegankelijkheid van de overige vergunningen wordt nog gewerkt.

Vergunningen zoeken
Het zoeken naar de vergunningen kan via
(www.waalwijk.nl/gemeentearchief). Door achtereenvolgens te kiezen voor Archieven en collecties en Zoeken in de bouw- en hinderwetvergunningen wordt het zoekscherm geopend. In dit scherm kan na het aanklikken van Uitgebreid zoeken gezocht worden op diverse kenmerken van het pand waarvan de vergunning gezocht wordt. Voor het geval dat het aantal treffers erg groot is, bestaat er de mogelijkheid om te sorteren en/of te filteren zodat de gezochte vergunning snel tevoorschijn komt.
Met het plaatsen van de gegevens uit de bouw- en hinderwetvergunningen op internet wordt het gemak voor diegenen die een dossier in willen zien vergroot. Als het gemeentearchief in de toekomst digitale afbeeldingen van de vergunningen aan de beschrijvingen gaat koppelen, hoeft u voor het eerste deel van uw huizenonderzoek zelfs uw deur niet meer uit. Maar zover is het nog niet.

Tentoonstelling
In de hal van het gemeentearchief is een minitentoonstelling over de bouw-en hinderwetvergunningen ingericht. Tot eind februari is deze tijdens openingstijden te bezichtigen

Publicatie datum 19-01-2010