EU EC Enterprise


Buitenlandse betrekkingen en internationale zaken - Humanitaire hulp - 18/01/2010

Aardbeving op Haïti - EU coördineert hulp

De kathedraal van Port-au-Prince na de aardbeving © EU

Er is al ruim 130 miljoen miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp en wederopbouw. Dit bedrag zal nog worden verhoogd.

Haïti werd op 12 januari getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Luttele uren later stelde de EU al 3 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp. Daar is nog 27 miljoen euro bij gekomen, plus 107 miljoen euro voor herstel en wederopbouw. De helft hiervan is nieuw geld, de andere helft komt uit fondsen die al voor Haïti bestemd waren.

Voor wederopbouw op langere termijn zal nog eens ruim 200 miljoen vrijgemaakt worden. Al deze bedragen kunnen nog verhoogd worden als blijkt dat er meer geld nodig is. Deze bijdragen komen bovenop de 92 miljoen euro die de individuele EU-landen al gegeven hebben.

De cijfers werden bekendgemaakt na een spoedvergadering in Brussel, waar ook gesproken werd over uitzending van Europese militairen naar Haïti. Over dat laatste is nog geen besluit genomen. In de komende weken wordt er waarschijnlijk een internationale conferentie over Haïti georganiseerd. Daar zal worden nagegaan hoe de internationale wil om te helpen kan worden vertaald in praktische oplossingen, zo heeft Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse zaken van de EU, aangekondigd.

De EU-landen hebben kordaat gereageerd en hun
civielebeschermingsmechanismen ingeschakeld. De EU coördineert de hulpverlening. Opsporings- en reddingsteams uit de hele EU zijn al aan het werk in het rampgebied. Onmisbaar materieel, zoals waterzuiveringsinstallaties, veldhospitalen en tenten, is inmiddels ter plaatse.

Een eerste evaluatie van de schade door het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum van de Europese Commissie heeft waardevolle informatie opgeleverd voor de planning van de noodhulp en de wederopbouw daarna.

De Europese commissaris voor humanitaire hulp Karel De Gucht zal deze week naar Port-au-Prince afreizen om de situatie met eigen ogen te bekijken. Hij zal daar spreken met de Haïtiaanse autoriteiten, de VN en de belangrijkste vertegenwoordigers van hulporganisaties over de coördinatie van de hulp.

Het aantal doden wordt momenteel op 50 000 geschat. Niet minder dan 3 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving en zo'n 250 000 daarvan hebben dringend hulp nodig.

Meer over de EU-noodhulp voor Haïti English


* Aardbeving Haïti - kaarten en foto's

Naar boven