FNV KIEM

Modernisering arbeidsvoorwaarden orkesten

dinsdag 19 januari 2010

De leden van FNV KIEM die werkzaam zijn bij de randstedelijke en regionale orkesten zijn uitgenodigd om mee te praten over de modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Alle leden ontvangen op 20 januari een uitnodiging met een datum in januari of februari. Geen uitnodiging ontvangen? Stuur een mail naar l.lucassen@fnv-kiem.nl

Musici die (nog) geen lid zijn van FNV KIEM zijn welkom en kunnen mee discussiëren. Interesse? Stuur een mail naar l.lucassen@fnv-kiem.nl

AGENDA

1. Opening en eventuele mededelingen

2. Modernisering arbeidsvoorwaarden orkesten
3. Wat verder ter tafel komt...

4. Rondvraag en sluiting

Bezuinigingen
Het wachten is op de consequenties van de kredietcrisis voor de overheidsfinanciën en daarmee voor de samenleving. Want dat er bezuinigd gaat worden staat wel vast. Voor hun financiering zijn de randstedelijke en regionale orkesten grotendeels van de (verschillende) overheden afhankelijk. Daarnaast komt ook de Raad voor Cultuur zeer binnenkort met een advies aan de minister over het orkestenbestel. Al met al omstandigheden die kunnen leiden tot stevige veranderingen waarmee musici in de (nabije) toekomst te maken kunnen krijgen.

Toekomst arbeidsvoorwaarden orkesten
Door vakbonden en werkgevers is, ondermeer gestimuleerd door de verwachtingen ten aanzien van het overheidsbeleid, ook nagedacht over de verdere toekomst van arbeidsvoorwaarden en het personeelsbeleid van orkesten. Dat is gezet in een bredere maatschappelijke en sociaal - economische context waarbinnen orkestorganisaties moeten functioneren. FNV KIEM heeft in de afgelopen jaren op meerdere thema's rondom arbeidsvoorwaarden in het algemeen en de salarissen van musici in het bijzonder, personeelsbeleid van orkesten, inzetbaarheid en werktijden, afstemming tussen werk en privé, mediabeleid, etc. actie ondernomen. Daarop moet nu verder worden gebouwd met modernisering van arbeidsvoorwaarden.

Modernisering cao Nederlandse Orkesten
Al in 2008 hebben de vakorganisaties, waaronder FNV KIEM, en de vereniging van orkestwerkgevers, het Contactorgaan van Nederlandse Orkesten, de eerste concrete stappen gezet om te komen tot een gemoderniseerde cao Nederlandse Orkesten. Die moet volgens plan in werking gaan treden vanaf het seizoen 2010-2011. Bij een 2-daagse conferentie over modernisering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen in Nijkerk, waar musici vanuit alle orkesten aanwezig waren, is nadrukkelijk stilgestaan bij de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen waarop orkesten in de nabije toekomst zullen moeten gaan anticiperen. Daarbij ging het om begrippen als 'aantoonbare maatschappelijke relevantie', 'ondernemerschap' en 'vakmanschap' in het licht van andere en soms nieuwe taken die de orkesten op zich moeten nemen. Taken die er deels op zijn gericht het contact met de samenleving en het publiek te versterken en aldus het maatschappelijk draagvlak te versterken en de klassieke muziekpraktijk in Nederland vitaal te houden.

Conferenties voor musici en werkgevers
Na de conferentie in Nijkerk hebben sociale partners in de sector begin 2009 twee conferenties georganiseerd waarvoor weer een brede delegatie van musici en werkgevers werd uitgenodigd. Deze conferenties, gehouden in Utrecht, gingen respectievelijk over de volgende twee thema's:
a. werktijden en (flexibilisering van) inzetbaarheid; b. de beloning van musici, met twee subthema's: de op basis van het rapport van onderzoeksbureau Research voor Beleid geconstateerde salarisachterstand van orkestmusici ten opzichte van referentiesectoren en wat de vakbonden betreft het inlopen daarvan, en mogelijke verbeteringen van het beloningsysteem zoals dat tot op heden in de cao's voor orkestmusici staat.

Sociale partners hebben tussen Nijkerk en de beide conferenties in 2009 een visiedocument opgesteld met betrekking tot de toekomst van de orkestensector. In dat visiedocument zijn de thema's en de inhoudelijke lijnen van de conferenties in Nijkerk en die in Utrecht over werktijden en belonen en de verbetering van het personeelsbeleid vertaalt in concrete beleidsonderwerpen. Het visiedocument is geen contract maar beoogt voor sociale partners, ministerie en Raad voor Cultuur richting te geven aan een breed scala van moderniseringsonderwerpen waar de orkestensector mee te maken heeft of kan krijgen. Het heeft de titel gekregen: "'We gaan het verdienen, we zijn het waard!'!"

Modernisering arbeidsvoorwaarden
Heel belangrijk voor het slagen van het moderniseringsproces van de arbeidsvoorwaarden is dat ook de overheid daarin mee gaat participeren en financieel wil investeren. FNV KIEM stelt binnen het moderniseringsproces als voorwaarde dat de inspanningen van musici, die eigenlijk door de andere en nieuwe taken en werkwijzen van orkesten alleen maar groter worden, ook substantieel beter beloond worden. Anders gezegd, dat als orkesten flexibeler en met meer productiviteit zouden moeten gaan functioneren, waarvoor een grotere inzetbaarheid wordt verlangd van individuele musici, dan moet ook tegelijkertijd een verhoging van het salarisniveau worden gerealiseerd. Uiteindelijk zal de via onderzoek vastgestelde salarisachterstand van musici ten opzichte van de referentiesectoren waarmee is vergeleken, moeten worden ingelopen.

Het bestuur van de Vakgroep Klassieke Muziek wil, nu de voornemens over modernisering van arbeidsvoorwaarden van werkgevers en vakbonden concreet worden, daarover met haar achterban van gedachten wisselen. Naast de modernisering van arbeidsvoorwaarden en de verbetering van de orkestsalarissen wordt ook gewerkt aan de concrete verbetering van het (levensfase gerichte) personeelsbeleid. De mening van onze leden over de mogelijke uitvoering telt zwaar, en daarom roepen we leden op te komen naar de ledenvergaderingen per orkest die we in de maanden januari en februari organiseren.

Wie niet bij de vergadering kan zijn, kan natuurlijk ook per e-mail reageren via het adres l.lucassen@fnv-kiem.nl onder vermelding van reactie modernisering arbeidsvoorwaarden musici.