Gerechtshof 's-Gravenhage


Hof Den Haag doet uitspraak in zaak van âde behekste babyâ

Den Haag, 19 januari 2010 - Het Gerechtshof te 's-Gravenhage heeft op 19 januari 2010 de ouders van het destijds bijna twee jaar oude slachtoffer, de vrouw bij wie zij inwoonden en de huishoudelijke hulp, veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de dood van het kind op 28 januari 2006 en het mishandelen van het slachtoffer vanaf januari 2005 tot eind januari 2006. De echtgenoot van de vrouw is hiervan vrijgesproken. De vrouw en haar echtgenoot zijn daarnaast veroordeeld voor mensenhandel van de ouders en de huishoudelijke hulp en voor het beïnvloeden van getuigen in deze strafzaak. De huishoudelijke hulp is ook veroordeeld voor meineed. Alle betrokkenen zijn afkomstig uit India en woonden bij elkaar in huis.

Feiten
Om een vermeende kwade geest in het jonge slachtoffer te beheersen/verdrijven is het meisje door de verdachten ruim een jaar meermalen en ernstig mishandeld. Daarbij is zij vastgebonden en geslagen, onder andere met (één of meer) stokken. Op 28 januari 2006 heeft de vrouw, in het kader van de vermeende beheksing, de ouders en de huishoudelijke hulp meermalen de (telefonische) opdracht gegeven het slachtoffer onder meer vast te binden en te mishandelen, waaraan door hen uitvoering is gegeven. Die dag is het slachtoffer bezweken aan het haar toegebrachte letsel.

Voorts hebben de vrouw en haar echtgenoot de ouders en de huishoudelijke hulp ruim een jaar uitgebuit (mensenhandel). Zij hebben de slachtoffers in hun woning gehuisvest en tegen geen en/of geringe betaling lange dagen als huishoudelijke hulp in hun woning tewerkgesteld. De slachtoffers bevonden zich in een volstrekt afhankelijke positie ten opzichte van de verdachten; zij waren illegaal, spraken de Nederlandse taal niet, hadden geen eigen financiële middelen en hadden beperkt contact met de buitenwereld. Bovendien is de uitbuiting gepaard gegaan met geweld en dreiging met geweld.

Straffen
Het hof heeft de moeder en vader schuldig bevonden aan mishandeling met voorbedachten rade en medeplegen van doodslag van het slachtoffer en heeft hen beiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. De huishoudelijke hulp is schuldig bevonden aan mishandeling met voorbedachten rade, medeplegen van doodslag en meineed en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De vrouw is veroordeeld voor mishandeling met voorbedachten rade, zware mishandeling met voorbedachten rade met de dood tengevolge, medeplegen van mensenhandel en het beïnvloeden van getuigen tot een gevangenisstraf van 8 jaar. De echtgenoot van de vrouw is veroordeeld voor medeplegen van mensenhandel en het beïnvloeden van getuigen tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

LJ Nummers

BK9367
BK9356
BK9406
BK9410
BK9372
Zie het origineel

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 19 januari 2010 Naar boven