TenneT


Eerste verjaardag Duits-Nederlandse Security Service Centre

19-01-2010 100119 Logo Amprion


* Nauwe samenwerking transportnetbeheerders
* Veiligheidscentrum in Rommerskirchen bewaakt veilige elektriciteitsvoorziening

Het Duits-Nederlandse Security Service Centre (SSC) viert dezer dagen zijn eerste verjaardag. Als eerste Europese centrum in zijn soort heeft het SSC het eerste jaar van zijn bestaan succesvol afgesloten. Een gezamenlijk team deskundigen van de deelnemende Duitse netbeheerder Amprion GmbH en het Nederlandse TenneT TSO B.V. ondersteunt het veiligheidsbeheer van de beide hoogspanningsnetten in Duitsland en Nederland.

Vanuit het centrum in Rommerskirchen, even buiten Keulen, voorzien de Duitse en Nederlandse ingenieurs de netbeheerders van supraregionale veiligheidsberekeningen, sporen ze knelpunten in het netwerk op en ondersteunen ze de systeembeheerders van TenneT en Amprion met analyses.

Zo ook op 18 november vorig jaar. Voor deze dag werd een bijzonder hoge productie van windenergie voorspeld, met een grote energiestroom in noord-zuidrichting tot gevolg. In de namiddag van 18 november bleek inderdaad sprake te zijn van een recordproductie van bijna 21.000 MW. Een dag eerder hadden de medewerkers van TenneT en Amprion in het SSC in Rommerskirchen gezamenlijk een oplossing ontwikkeld voor de verwachte netsituatie. Nederland verlaagde haar export van elektriciteit en begon via het station in Meeden (NL) meer elektriciteit uit Duitsland te importeren. Ook de Belgische transportnetbeheerder ELIA leverde een actieve bijdrage om de leveringszekerheid van de elektriciteitsvoorziening voor miljoenen mensen in Duitsland en Nederland te waarborgen.

Meer informatie over het Duits-Nederlands Security Service Centre is te vinden op de website www.securityservicecentre.eu.

Amprion- Voor een sterk, betrouwbaar energienet Amprion GmbH is een van de grootste transportnetbeheerders in Europa en beheert het langste hoogspanningsnet van Duitsland, met een totale lengte van 11.000 kilometer. Van Nedersaksen tot de Alpen worden meer dan 27 miljoen mensen via het Amprion-net van elektriciteit voorzien. Als innovatieve dienstverlener biedt Amprion maximale leveringszekerheid aan haar industriële afnemers en netpartners. Het net met een spanningsniveau van 380.000 en 220.000 volt (380 en 220 kV) is onder non-discriminatoire, marktconforme en transparante voorwaarden toegankelijk voor alle spelers op de Duitse elektriciteitsmarkt. Amprion is eveneens verantwoordelijk voor de coördinatie van het transportnet in Duitsland en het noordelijke deel van het Europese hoogspanningsnet.

TenneT TSO B.V.
Als exploitant van het transportnet en beheerder van het nationale hoogspanningsnet is TenneT verantwoordelijk voor de `snelwegen' van het Nederlandse elektriciteitsnet (met een totale lengte van 9000 kilometer), dat alle regionale netten en het Europese net met elkaar verbindt. Naast het beheer van het landelijk transportnet bewaakt TenneT de betrouwbaarheid en de continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Momenteel investeert TenneT in meerdere grootschalige projecten, waaronder nieuwe elektriciteitsverbindingen met Duitsland en Groot-Brittannië.