Acties OV Amsterdam en Utrecht verboden, Rotterdam gaat wel door

19/01/2010 15:26

ABVAKABO FNV

Zoetermeer, 19 januari De publieksvriendelijke acties in het Openbaar Vervoer van Amsterdam en Utrecht gaan woensdag 20 januari niet door. De voorzieningenrechter in Amsterdam oordeelde vandaag dat acties tegen het kabinetsvoorstel voor verhoging van de aow-leeftijd verboden zijn. ABVAKABO FNV is verbijsterd over deze uitspraak en vindt het een inperking van het actierecht.

Het GVU (Utrecht) en GVB (Amsterdam) hadden een kort geding aangespannen tegen de aangekondigde acties in het OV waarbij reizigers gedurende enkele uren van de dag gratis mogen reizen met bus, tram en metro. Volgens het GVU en GVB is de verhoging van de aow-leeftijd een zaak van de politiek, terwijl met de acties vooral de werkgevers worden getroffen. Om die reden oordeelde de rechter in oktober 2009 al dat het zou gaan om een politieke staking die niet gerelateerd is aan arbeidsvoorwaarden en dat acties om die reden niet gerechtvaardigd zijn.

Inmiddels ligt er een wetsvoorstel van het kabinet en is duidelijk dat werknemers wel degelijk worden getroffen in hun arbeidsvoorwaarden. Immers, het wetsvoorstel omhelst niet alleen een verhoging van de aow-leeftijd, maar ook van de pensioenleeftijd. Het aanvullend pensioen is wel degelijk een arbeidsvoorwaarde die aan de cao-tafel wordt afgesproken. ABVAKABO FNV vindt de uitspraak van de rechter daarom onbegrijpelijk en gaat de uitgebreide motivatie van de rechter op 3 maart meenemen in het hoger beroep.

Het hoger beroep is naar aanleiding van de uitspraak van 6 oktober 2009, waarbij de rechter acties in het OV verbood. De vakbond vindt dat de rechter met haar oordeel het actierecht uitholt. Het hoger beroep dient op 3 maart.

De publieksvriendelijke acties in Rotterdam gaan wel door. ABVAKABO FNV heeft samen met de RET afspraken gemaakt en van 10.00 tot 14.00 kunnen reizigers gratis reizen.





http://www.abvakabo.nl