Belgische Federale Overheid


* Gebruik uw elektronische identiteitskaart als voetbalticket

Gebruik uw elektronische identiteitskaart als voetbalticket

Datum: 18 januari 2010

De elektronische identiteitskaart (eID) heeft er een nieuwe toepassing bij: de eID als voetbalticket. Het nieuwe systeem maakt het eenvoudiger om online een voetbalticket te kopen. Deze eID-toepassing verbruikt bovendien minder papier en houdt de verkoop van valse tickets en illegale doorverkoop beter onder controle.

Momenteel beschikken 8,2 miljoen Belgen over een eID, want elke Belg ouder dan 12 jaar heeft intussen een elektronische identiteitskaart. Door verschillende initiatieven van de federale overheid zit het gebruik van de eID in de lift.

U kon voordien al voetbaltickets online bestellen, maar deze methode is vrij omslachtig: u moet na de bestelling zelf een voucher afprinten en die voor de wedstrijd op vertoon van uw identiteitskaart inruilen voor een echt ticket aan het loket.

Voortaan kunt u gebruik maken van uw eID als voetbalticket. Dit systeem werkt heel wat eenvoudiger:

1. U steekt uw eID in de kaartlezer van uw computer, gaat naar de site van de club (of naar de website www.ticketingonline.be) en bestelt één online ticket.

2. Bij 'afleveringswijze' kiest u voor het 'opslaan' van het ticket op uw eID: er wordt een elektronisch ticket aangemaakt in een databank.

3. U print het stadionplannetje en de plaats in het stadion uit.
4. U begeeft zich op de dag van wedstrijd naar de correcte ingang (u moet uw ticket niet meer omruilen).

5. U steekt de eID in de kaartlezer aan de ingang en het toegangspoortje gaat open.

6. U gaat naar uw plaats in het stadion.

Dit nieuwe systeem zal, als proef, worden getest bij vier wedstrijden. Na deze vier wedstrijden is er een evaluatie van het systeem. Daarna is het aan de clubs om al dan niet mee te stappen in deze technologie.

Lees het persbericht op de website van de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen.