Groen!

Premier Leterme moet ingrijpen en minister Daerden onder toezicht plaatsen

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid), Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 19 januari 2010 in "Democratie en overheid", "Veiligheid en justitie"

Groen! vraagt een snelle stemming van haar wetsvoorstel over belangenvermenging en een deontologische code voor alle regeringsleden. Minister Daerden zelf kan best voor een tijd onder toezicht van de premier worden geplaatst.

De Groenen hebben in oktober 2008 reeds een wetsvoorstel ingediend dat moet "voorkomen dat een verkozen politicus optreedt als bedrijfsrevisor wanneer de onderneming of de instantie die hij moet controleren afhankelijk is van of ressorteert onder het beleidsniveau waarvoor hij is verkozen. Datzelfde verbod geldt ook voor zijn echtgenoot en voor familieleden in de eerste graad." (zie bijlage) Dit wetsvoorstel werd mede ondertekend door Open-VLD, MR en CDH. Als dit voorstel al wet was, had toenmalig Waals minister Daerden nooit die contracten kunnen toekennen. Groen! vraagt dat dit wetsvoorstel bij hoogdringendheid wordt behandeld in de Kamer.

Voor Groen! verdient de ganse affaire van het revisorenkantoor Daerden een grondig en snel onderzoek door justitie. Het moet snel duidelijk worden of minister Daerden al dan niet de wet heeft overtreden. Die onduidelijkheid kan en mag niet lang duren of zijn functioneren komt in het gedrang. Daarom zal Kamerlid Stefaan Van Hecke morgen in de commissie Justitie de Justitieminister interpelleren om de stand van zaken van het onderzoek te kennen.

Fractieleider Almaci zal premier Leterme interpelleren over het functioneren en over de stabiliteit binnen de regering. Almaci: "De premier heeft geen reden meer om niet op te treden nu het duidelijk is dat er een strafonderzoek loopt." In ieder geval zijn de feiten die aan het licht zijn gekomen minstens deontologisch en ethisch totaal afkeurenswaardig. Groen! vraagt tevens aan de eerste minister om binnen de regering zeer snel te komen tot een aantal deontologische afspraken voor regeringsleden.

Daarnaast is het noodzakelijk om een bijzonder toezicht uit te oefenen op de wijze waarop aanbestedingen worden uitgeschreven door de minister van pensioenen. Van Hecke: "Het minste wat Leterme kan doen, is minister Daerden onder toezicht plaatsen." Ondertussen blijft elk resultaat over de nationale pensioenconferentie uit. Groen! spoort de premier dan ook aan om minister Daerden op beide domeinen goed in de gaten te houden.

Klik hier om het wetsvoorstel na te lezen.

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger