SOS Kinderdorpen benadrukt lange termijn hulp aan kinderen Haïti

19/01/2010 15:56

SOS-Kinderdorpen

Amsterdam, 19 januari 2010 - De aardbeving in Haïti heeft vele duizenden mensen getroffen. SOS Kinderdorpen is al dertig jaar actief in Haïti en heeft er diverse projecten. Eén van de kinderdorpen ligt op slechts 20 kilometer afstand van het epicentrum en is nog in tact. Medewerkers van de internationale kinderhulporganisatie zijn ter plaatse en bieden gerichte hulp aan getroffen kinderen en hun families. Naast het bieden van noodhulp, benadrukt SOS Kinderdorpen vooral het belang van de lange termijn zorg voor de kinderen.

Algemeen directeur SOS Kinderdorpen Marcel Beerthuizen: "Onze focus ligt op het zo snel mogelijk stabiliseren van de situatie van de getroffen gezinnen, het bieden van psychosociale hulp en het creëren van noodopvang voor kinderen die hun ouders kwijt zijn. Daarnaast richten we ons op de hereniging van deze kinderen met hun families. De komende maanden zal blijken hoeveel kinderen hun ouders hebben verloren tijdens de ramp. We hebben goede contacten en ervaring met de lokale instanties en weten ook door ervaringen zoals in 2005 met de tsunami hoe we het best hulp kunnen verlenen aan kinderen in nood in een rampgebied."

Hoewel het epicentrum van de beving op slechts 20 km afstand van SOS kinderdorp Santo lag, zijn de voorzieningen hier voldoende in tact om als basis voor noodhulp te kunnen fungeren. "We zijn een van de weinige organisaties met nog werkende voorzieningen zo dichtbij het epicentrum", vertelt Patricia Vargas van SOS Kinderdorpen Latijns-Amerika. "Daarom bieden we zowel onze diensten als onze voorzieningen aan aan andere hulporganisaties en natuurlijk aan de mensen hier in de omgeving."

Een team van circa dertig medewerkers en vrijwilligers van SOS Kinderdorpen uit de Dominicaanse Republiek, Peru en Costa Rica is gisteren aangekomen in het rampgebied en zal getroffen kinderen en families bijstaan. Tevens zullen zij de aanwezige en nog verwachte hulpteams coördineren en logistieke maatregelen voorbereiden voor de hulpgoederen die binnen komen, zoals voedsel, water, bedden en medicijnen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.soskinderdorpen.nl