Nederland helpt Haïti

19/01/2010 15:58

Oxfam Novib

Geef via 0800-1112 of sms naar 3555

Twee dagen voor de nationale actie 'Nederland helpt Haïti', donderdag 21 januari a.s., wordt duidelijk dat Nederland zich massaal verenigt. Op verzoek van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben de publieke en commerciële radio- en tv-stations de handen ineengeslagen voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Vanaf 6.00 uur 's ochtends tot middernacht zal alles in het teken staan van een ding: geld ophalen voor noodhulp, maar vooral ook de wederopbouw van Haïti.

Doneren

Centraal in de nationale actie staat natuurlijk gironummer 555. Maar naast rechtstreekse donaties is het ook mogelijk te bellen met 0800-1112 of te sms'en naar 3555. Vanaf 6.00 uur 's ochtends tot middernacht zit er een belpanel klaar om alle donaties te verwerken. In dit belpanel zitten Nederlanders bekend van radio en televisie, politiek, cultuur, sport e.d. die allen hopen zoveel mogelijk geld op te halen.

Radio

Vanuit studio 24 verzorgen Radio 538, Radio 2, 3FM, Q-Music, Slam! FM, Radio Nederland Wereldomroep en Radio Veronica van 06.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds één gezamenlijke uitzending onder de noemer: Actie 555. Artiesten schuiven live aan bij de dj's die in gelegenheidsduo's zullen presenteren vanuit studio 24 in Hilversum.

Televisie

De gehele dag zullen diverse programma's van de Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland en SBS Broadcasting schakelen met de tv-studio waar het actiecentrum en ook het belpanel is gevestigd. TMF verzorgt komende donderdag van 17:00 tot 20:30 een liveshow vanuit de studio in Amsterdam Noord, gehost door alle TMF VJ's. Kijkers kunnen clips aanvragen als ze een bedrag overmaken op giro 555. Tussen 10.00 en 15.00 uur is de gezamenlijke radioactie integraal te volgen op Nederland 1.

Overdag staat de kinderprogrammering op Z@pp/Z@ppelin in het teken van Nederland helpt Haïti. Ook het digitale themakanaal 101TV wordt van 6.00 tot 22.00 uur omgedoopt tot actie 555 TV.

Om 20.30 uur start de gezamenlijke uitzending 'Nederland helpt Haïti' op zowel Nederland 1, RTL 4, SBS 6 en TMF. Deze uitzending die zal duren tot ca. 22.00 uur wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw, Linda de Mol en Beau van Erven Dorens. Rond de klok van 23.30 gaat de gezamenlijke uitzending verder tegen middernacht zal duidelijk worden hoeveel geld de nationale actie heeft opgebracht. Net als in de vooravond zullen ook tussen 22.00 en 23.30 vele programma's live schakelen met actiecentrum.

UPC-kijkers die de beschikking hebben over een afstandsbediening met de rode knop, kunnen live in de uitzending doneren.

Internet

Alle informatie over deze nationale actie is te vinden op www.nederlandhelpthaiti.nl. Ook Hyves heeft zich aangesloten bij de nationale actie. Op de speciale giro 555-actiehyve kan Nederland gedurende de hele dag op de hoogte blijven van actie555 en kunnen Hyvers zelf donateurs werven door een speciale 555-applicatie te installeren. Daarnaast is het laatste nieuws rondom de actie te volgen en kan de Nederlander meningen delen in speciale actie555-polls.

Artiesten

Gedurende de gehele dag zullen vele Nederlandse artiesten en bekende Nederlanders zich inzetten en belangeloos meewerken aan de nationale actie op radio en televisie. Later vandaag of morgen zal bekend worden gemaakt om welke mensen dit gaat.

Bijwonen

Het is mogelijk om deze bijzondere dag van dichtbij mee te maken. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de tv-studio. Deze plaatsen worden per opbod verkocht aan de hoogste bieders. Daarnaast worden ook mensen die direct of indirect getuige zijn geweest van de ramp in Haïti opgeroepen om zich te melden via bijwonen@actie555.nl.

De gezamenlijke tv-uitzending wordt geproduceerd door Eyeworks.





http://www.giro555.nl