Provincie Flevoland
Subsidie voor verrassende en inspirerende podiumkunst

Publicatiedatum: 19 januari 2010

Project `Polen in de Polder', multicultureel muziekfestival Afrique Carib en het klassieke muziekfestival Uitgast. Zomaar drie verrassende en inspirerende projecten op het gebied van muziek, dans en theater die de provincie Flevoland subsidieert. In 2010 krijgen 21 culturele instellingen subsidie van de provincie. Harry Dijksma is tevreden over de diversiteit van de gehonoreerde projecten: `Ik vind het belangrijk dat we uiteenlopende projecten subsidiren die samen het hele spectrum van de podiumkunst dekken. Voor ieder wat wils!'

Het jaar 2010 is het eerste jaar waarin het nieuwe podiumkunstbeleid van de provincie Flevoland wordt uitgevoerd. Dit nieuwe beleid kent een driedeling waarin vierjarige subsidie beschikbaar is voor nationale instellingen uit Flevoland die ook een vierjarige subsidie ontvangen vanuit het Rijk. Driejarige subsidie wordt verstrekt aan instellingen van regionaal belang en eenjarige subsidie is beschikbaar voor innovatieve podiumkunstprojecten.

Toegekende subsidies

De instellingen die een vierjarige subsidie ontvangen zijn jeugdtheatergezelschap en productiehuis BonteHond en de theatergroepen Suburbia en Vis Vis uit Almere. Driejarige subsidie is toegekend aan het Apollo Ensemble, het peuterfestival 2 Turven Hoog, Festival Sunsation en festival Afrique Carib. Het Kamermuziekfestival Almere en het Havenkomconcert hadden een driejarige aanvraag ingediend. De provincie kent deze toe voor het jaar 2010,voor 2011 en 2012 moeten beide organisaties een nieuwe aanvraag schrijven. Tot slot ontvangen 8 organisaties een eenjarige subsidie voor een innovatief
podiumkunstproject. Voorbeelden hiervan zijn de Kunstmanifestatie Kunstgras van XL De Ateliers in Dronten en het experimentele theaterproject De Delegatie van stichting Pompei uit Almere. Ook subsidieert de provincie het Bevrijdingsfestival dat ieder jaar plaatsvindt in Almere op 5 mei.

84.000 euro over

Na toekenning van de subsidies blijft voor het jaar 2010 nog 84.000 euro over voor nieuwe eenjarige, innovatieve podiumkunstprojecten. Dijksma roept professionele podiumkunstinitiatieven op om een plan in te dienen voor een innovatief, bovenlokaal podiumkunstproject in 2010 met een speciale link naar Flevoland. Voorwaarde is dat ze nooit eerder provinciale subsidie hebben aangevraagd.