Gemeente Nijmegen

Ondernemersfonds 2009: 1,2 miljoen subsidie voor 16 Nijmeegse projecten

19/01/2010

Van kerstverlichting op de Waalkade, een Nijmeegs tangofestival en het Binnenstadshuis tot camerabeveiliging op een bedrijventerrein en een innovatief Urban Design Platform voor MBO-leerlingen. Het college van burgemeester en wethouders heeft op advies van de Taskforce Ondernemersfonds besloten 16 projectaanvragen van Nijmeegse ondernemers te subsidiëren. In totaal keert het Ondernemersfonds 2009
1.219.107 euro uit.

Zo krijgt Helicon Opleidingen MBO Nijmegen 99.000 euro voor het Urban Design Platform, een innovatief project op het gebied van duurzame ontwikkeling en milieu. Het project omvat een uitkijktoren, waarmee het Nijmeegse bedrijfsleven zich profileert door het etaleren van nieuwe ontwikkelingen, producten en systemen. Medewerkers uit het bedrijfsleven werken samen met leerlingen aan nieuwe technologische ontwikkelingen.

Het Ondernemersfonds zorgt ook voor financiële steun voor Nijmeegse evenementen: 80.000 euro voor het UITfestival Nijmegen 2010 `Altijd uit in Nijmegen', 66.600 euro voor de promotie van het Gebroeders Van Limburgfestival en ruim 50.000 euro voor het project Buenos Aires aan de Waal van Stichting Ultimo Tango.

Verder gaat het college akkoord met subsidie voor de aanlichting van historische gevels in de Lange Hezelstraat (73.000 euro) en de realisatie van het Binnenstadshuis Nijmegen, waarin Stichting Binnenstadsmanagement, Vereniging Binnenstadondernemers, Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Nijmegen, Federatie Ringstraten Nijmegen, Cultureel Netwerk Nijmegen en ACBN Evenementenorganisatie gaan samenwerken.

Ook bedrijventerreinen TPN West en Bijsterhuizen en bedrijvenverenigingen Bijsterhuizen en Nijmegen-Zuid kunnen rekenen op steun van het Ondernemersfonds, bijvoorbeeld voor werklocatiemanagement op Winkelsteeg en camerabeveiliging op Westkanaaldijk. En verder worden innovatieprojecten van de stichtingen Health Valley Netherlands en Gelder-Kennis gehonoreerd.

De gemeenteraad beslist over projectaanvragen boven de 100.000 euro. Het college stelt de raad voor om eveneens het positief advies van de Taskforce te volgen voor de volgende aanvragen:


* Stichting De Verlichting vraagt een bijdrage van twee ton voor het verlichten van de Ringstraten en de singels, in het bijzonder van markante en monumentale objecten. Hiermee wordt de aanblik van een beeldbepalend deel van de stad aantrekkelijker, wat bijdraagt aan de verbetering van het ondernemersklimaat.
* Stichting Binnenstadsmanagement Nijmegen vraagt zo'n 293.000 euro subsidie voor marketing en promotie van de binnenstad in het project `ALTIJD WELKOM IN NIJMEGEN!'. Hiermee wordt onder meer een marketingplan voor de binnenstad ontwikkeld met aandacht voor onze historie, een onderzoek naar de behoeftes van de consument en alternatieve openingtijden van winkels en continuering van de "Altijd Nijmegen binnenstadscampagne".

De gehonoreerde voorstellen van ondernemers zijn geselecteerd uit 39 aanvragen.

Achtergrondinformatie Ondernemersfonds Voor het ondernemersfonds komen nieuwe of innovatieve projecten met een te verwachten blijvend effect in aanmerking. Voorkeur gaat uit naar de volgende categorieën: fysieke voorzieningen in de openbare ruimte en/of bedrijventerreinen, marketing en promotie, faciliteren van administratieve- en aanbestedingstrajecten en criminaliteitspreventie. Hierbij gaat het om collectieve belangenbehartiging, waarbij gemeenteraad en het college belang hechten aan projecten waarin wordt samengewerkt tussen verschillende aanvragers.

Het Nijmeegs Ondernemersfonds is in september 2006 ingesteld. Het wordt beheerd door de gemeente en gefinancierd met Ozb-gelden. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van MKB-Nijmegen, Industriële Kring Nijmegen, VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen, Stichting Centrummanagement Nijmegen en de Kamer van Koophandel. Wethouder Kunst is adviserend lid. De Taskforce geeft zwaarwegende adviezen aan het gemeentebestuur over de besteding van de gelden.