Gerechtelijke organisatie

Q-koorts. Betrouwbaarheid onderzoeksresultaten

Den Haag, 19 januari 2010 - De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft gisteren het verzoek om een voorlopige voorziening van een geitenhouder afgewezen.

Dit bedrijf wilde met het verzoek voorkomen dat de drachtige en mannelijke geiten op het bedrijf worden gedood. De bemonstering, de verzegeling tijdens verzending en het laboratoriumonderzoek van de melkmonsters zijn volgens de advocaat onzorgvuldig uitgevoerd. Zo wordt de monsterlepel onvoldoende ontsmet, heeft geen verzegeling van het monster plaatsgevonden en is ook in het laboratorium onzorgvuldig onderzoek verricht. Daardoor bestaat er een wezenlijk risico op kruisbesmetting en zijn de onderzoeksresultaten onbetrouwbaar.

De voorzieningenrechter volgt dit betoog niet. De procedure en de werkwijze die door medewerkers van Gezondheidsdienst voor Dieren, de VWA en het laboratorium moeten worden gevolgd, zijn neergelegd in instructies. Dat deze instructies hier niet zijn nageleefd, is niet aannemelijk gemaakt. Ter zitting is gebleken dat de monsterlepel in een zuur worden gelegd dat sterk genoeg is om het dna van de bacterie te vernietigen. Verder wil het feit dat verzoeker niet heeft gezien dat het monster verzegeld is, niet zeggen dat het niet gebeurd is. Die verzegeling kan immers ook in de bedrijfsauto plaatsvinden en zich zodoende aan het zicht van verzoeker onttrekken. Dat ook in het laboratorium onzorgvuldig is gewerkt, is door verweerder gemotiveerd weersproken op zitting. De resultaten het tankmelkonderzoek zijn dus voldoende betrouwbaar.

LJ Nummer

BK9822
Zie het origineel

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 19 januari 2010 Naar boven