Inzet CNV bij hoorzitting AOW

19/01/2010 16:23

CNV Vakcentrale

Verhoging van de AOW-leeftijd is voor het CNV geen taboe, maar de aanvullende maatregelen die het kabinet voorstelt zijn zwaar onvoldoende. Mensen dwingen om langer door te werken, werkt niet. Ze moeten dat ook willen en kunnen. Met gericht beleid waarin mensen centraal staan, kan dat en ontstaat er draagvlak. Dat is de boodschap van waarnemend CNV-voorzitter Bert van Boggelen aan de Tweede Kamer tijdens de AOW-hoorzitting.

Mensen kunnen niet langer doorwerken als zij op oudere leeftijd geen baan kunnen krijgen. Anderen zijn als ze 65 jaar worden versleten, omdat zij voor hun 20ste hun eerste baan hadden. Weer anderen zouden wel langer door willen werken, als ze maar eens wat meer plezier in hun werk hadden. En er zijn mensen die het prettig vinden om te kunnen kiezen voor een lagere AOW en eerder stoppen of een hogere AOW en later stoppen. Dat is de praktijk en daarmee houdt het kabinet onvoldoende rekening.

Het CNV heeft voorstellen om dit beter te doen:

Zware beroepen

Wie aantoonbaar 45 jaar heeft gewerkt ontvangt een volledige AOW op 65 jaar. Het CNV heeft onderzoek gedaan of het arbeidsverleden achterhaald kan worden. Daarbij is een selectie gemaakt van de pensioenfondsen van bouwvakkers, loodgieters, schilders, treinbestuurders, verpleegkundigen en ziekenverzorgenden, politie en brandweer. Voor al deze groepen is het arbeidsverleden te achterhalen.

In sectoren moet door middel van aanvullende pensioenen maatwerk worden geleverd. Het opbouwpercentage in het Witteveenkader moet niet worden gekort voor mensen met een laag inkomen, zodat gekozen kan worden om eerder dan bij 67 jaar te stoppen als het fysiek niet meer lukt. De keuze voor deeltijdpensioen moet ook mogelijk zijn.

Voldoende banen

Wie wil of moet doorwerken, moet dat ook kunnen. Het is onacceptabel om een hogere AOW leeftijd in te voeren als er onvoldoende passend werk is voor oudere werknemers. Het CNV wil dat in 2016 zes van de tien werknemers tussen 55 en 65 jaar aan het werk zijn.

Keuzevrijheid

Het CNV vindt dat mensen zelf moeten kunnen kiezen of zij op 65 jaar stoppen met werken en een lagere uitkering ontvangen (5% per jaar) of langer doorwerken en een hogere AOW-uitkering ontvangen. De korting geldt niet voor mensen die 45 jaar hebben gewerkt.

Een degelijk pensioen

Het CNV vindt dat sociale partners afspraken over pensioenen moeten maken, zodat Nederland een stabiel pensioenstelsel houdt en pensioenen weer geïndexeerd kunnen worden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl