Gemeente Hoorn

Sterflats op gemeentelijke monumentenlijst

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Sterflats in de Grote Waal op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De drie flats en bijbehorende rijen drive-inwoningen zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Hiermee zijn de gebouwen beschermd en moet de eigenaar toestemming vragen aan de gemeente voordat hij de panden mag veranderen.

De Sterflats aan de Astronautenweg dateren uit 1969-1972. De flats waren onderdeel van een experimenteel woningbouwproject waarvoor de gemeente het initiatief heeft genomen. De stervorm en woningtypen weken in die tijd af van wat doorgaans werd gebouwd. Het experiment leidde tot 184 maisonnettes, 132 flats en 30 drive-inwoningen. IntermarisHoeksteen is de eigenaar van de Sterflats en de (voormalige) drive-inwoningen.

Sterflats Bewoonbaar
"Met de plaatsing op de monumentenlijst willen we dat deze 346 woningen die zo kenmerkend zijn voor de skyline van Hoorn behouden blijven. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de monumenten ook in de toekomst bewoonbaar zijn. Daarom is het voor de eigenaar mogelijk de flats te renoveren", aldus wethouder Cilia van Weel. Als de eigenaar de panden wil wijzigen moet hij eerst toestemming vragen aan de gemeente. Bij renovatieplannen is er de voorwaarde dat ze met respect voor de bestaande architectuur worden opgesteld.

Kwalitatief hoogwaardig
De Commissie voor Monumenten en Welstand heeft het college geadviseerd om de panden Astronautenweg 21-366 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In het advies van de commissie staat dat het om een grootschalig woningbouwcomplex gaat dat kwalitatief hoogwaardig en grotendeels gaaf bewaard is gebleven. De woningen zijn gebouwd in de stijl van het functionalisme. Dit is een internationale bouwtrant waarbij het ontwerp gebaseerd is op een analyse van de functies van het gebouw. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de toetreding van licht en lucht en gebruik gemaakt van onder andere moderne materialen, blokvormen en platte daken. Bij de Sterflats is dit terug te zien in de balkons, blokvormen en het gebruik van glas en beton. Daarnaast zijn de flats ook van grote stedenbouwkundige waarde. In de skyline van Hoorn vormen zij een tegenhanger van de oude torens in het centrum, zoals de Grote Kerk. Vanaf het Markermeer zijn de Sterflats beeldbepalend voor Hoorn.

Eigenaar IntermarisHoeksteen heeft nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deze beslissing van het college. Laatste wijziging van deze pagina: 19 januari 2010