Politie Brabant Zuid-Oost

Politie houdt verdachten van uitbuiting en mensenhandel aan

Someren, 19-01-2010 o De politie heeft dinsdag in Someren een 46-jarige vrouw uit Someren aangehouden. Ze wordt verdacht van economische uitbuiting en mensenhandel, gepleegd tijdens het aspergeseizoen 2009. Daarnaast werd dinsdag in Someren een 28-jarige man uit Roemenie aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan mensenhandel en economische uitbuiting.

De twee verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Het onderzoek gaat door en zal nog zeker enkele weken duren. Meerdere getuigen zullen nog gehoord gaan worden en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Divisie Recherche

Het onderzoek naar de economische uitbuiting en mensenhandel wordt uitgevoerd door vijftien rechercheurs van de Divisie Recherche van Politie Brabant Zuid-Oost onder leiding van het Openbaar Ministerie. Aanleiding waren signalen die waren binnengekomen bij de politie, de gemeente Someren, het Openbaar Ministerie en andere instanties.

Buitenland

De rechercheurs hebben de afgelopen maanden onder meer verklaringen opgenomen van buitenlandse arbeiders die het afgelopen aspergeseizoen bij het Somerense bedrijf hebben gewerkt. Daarvoor zijn ze ook naar het buitenland gegaan. De rechercheurs hebben gesproken met mensen in Roemenie, Polen en Portugal. De verklaringen van deze personen worden meegenomen in het onderzoek. Over de inhoud van de verklaringen worden geen mededelingen gedaan.

Administratie

In het kader van het onderzoek werden donderdag 7 januari doorzoekingen gedaan in panden in Someren, Venray, Moergestel en Gilze. Dat gebeurde onder leiding van de rechter-commissaris en de officier van justitie. De eigenaren en/of bewoners van deze panden hebben allemaal een link met het Somerense bedrijf. Bij de doorzoekingen is administratie, contant geld (ongeveer 35-duizend euro) en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Meer bijzonderheden en details over het onderzoek worden niet bekendgemaakt.