Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over egels in handtassen

19 januari 2010 - kamerstuk

Kamerbrief over een rage in Engeland om egeltjes in handtassen te houden als modeaccessoire. Naast de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn geen extra maatregelen nodig tegen dierenmishandeling.

Datum 19 januari 2010
Betreft Kamervragen over egels in handtassen

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Thieme (PvdD) over egels in handtassen.

1
Kent u het bericht "Nieuwste rage: egel in handtas"? ') Ja.

2
Is het waar dat dit soort egels in Nederland volop worden aangeboden in dierenwinkels en op marktplaats?
Nee. Bij de brancheorganisatie van dierenwinkels Dibevo is over de verkoop van deze egeltjes niets bekend. Op de website Marktplaats staan momenteel slechts enkele aanbieders.

3 en 4
Deelt u de mening dat het een ongewenste ontwikkeling is wanneer dieren gebruikt worden als modeaccessoire zoals hier beschreven? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid maatregelen te treffen om te voorkomen dat rages als deze ook in Nederland tot ontwikkeling komen? Zo ja, op welke termijn en wijze? Zo nee, waarom niet?
Ik ben er geen voorstander van om een dier slechts als modeaccessoire aan te schaffen, omdat mensen dan mogelijk niet overzien wat het betekent om een dier adequaat te verzorgen en dit kan leiden tot aantasting van het welzijn van het dier.
Op basis van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren mag het welzijn van dieren niet onnodig worden benadeeld. Indien in een specifiek geval een egel wordt mishandeld is het dus mogelijk op basis van de huidige regelgeving op te treden.
Overigens worden de egeltjes ook gefokt en gehouden uit liefhebberij, zoals dat ook bij andere diersoorten is toegestaan.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

') Het Nieuwsblad, 14 december 2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=GG92JKS61