Meer marktwerking zorg onverantwoord: bond roept Klink op tot timeout

19/01/2010 17:30

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV roept Minister Klink van Volksgezondheid op tot herbezinning op de uitbreiding van marktwerking in de zorg. Als het aan de minster ligt, krijgen ziekenhuizen vanaf volgend jaar meer vrijheid om zelf de prijzen van behandelingen vast te stellen. De extra marktwerking zou een besparing moeten opleveren van een half miljard euro. Tot nu toe heeft marktwerking in de zorg vooral geleid tot negatieve effecten, vooral op de arbeidsvoorwaarden van de werknemers, aldus ABVAKABO FNV. De bond vindt dat de effecten van marktwerking eerst onderzocht moeten worden, voordat de minister overgaat tot verdere invoering.

Naast de nadelige effecten op de arbeidsvoorwaarden, is nog niet eens aangetoond dat de prijzen daadwerkelijk dalen als ziekenhuizen zelf met verzekeraars over de kosten onderhandelen.

Vorige week presenteerde de FNV vijf onderzoeken door onderzoeksbureau Regioplan naar de effecten van marktwerking in de publieke sector, waaronder in de thuiszorg. De onderzoeken had één gemeenschappelijke conclusie: markwerking werkt niet en is vooral nadelig voor de werknemer. Dit geldt ook in de ziekenhuizen, volgens ABVAKABO FNV. De bond vindt de plannen van Klink onverantwoord en roept op tot een time-out en verder onderzoek.