Woonbond


19-01-2010

Ouderen Olympiacomplex naar de rechter vanwege boodschappenlift

Bewoners van het complex Olympiaplein-Herculesstraat in Amsterdam dagen verhuurder Woningstichting Eigen Haard voor de rechter. De bewoners zijn boos dat Eigen Haard de boodschappenliftjes in het complex buiten gebruik heeft gesteld. Veel bewoners op de tweede en derde verdieping van de panden zijn op leeftijd en in hoge mate van de liftjes afhankelijk.

Het complex in Amsterdam Oud-Zuid telt zon 250 woningen. In de panden zijn kleine goederenliftjes aangebracht die al decennialang bij de bewoners in gebruik zijn om de dagelijkse boodschappen naar boven te brengen. De liftjes zijn te bedienen door middel van een touw. Bij binnenkomst in de centrale hal worden de boodschappen in de lift geplaatst en wordt de lift door middel van een katrol en een contragewicht tamelijk moeiteloos naar boven gehesen.

November 2009 heeft Woningstichting Eigen Haard de liftjes afgesloten en onbruikbaar gemaakt. Aanleiding was een onderzoeksrapport van TDK Liftplan BV dat alle liften in het complex heeft onderzocht. Bij de boodschappenliftjes uit de jaren twintig van de vorige eeuw, ontbreekt een liftschacht en voldoen ook enkele andere technische aspecten niet meer aan de (hogere) eisen van deze tijd. 'De veiligheid van de gebruikers kan niet door ons gegarandeerd worden,' zegt een woordvoerder van Eigen Haard. 'Op die basis hebben we ze buiten dienst gesteld.'

Veel van de bewoners in het complex zijn op leeftijd en in hoge mate van de liftjes afhankelijk. Omdat de liftjes deel uit maken van de huurovereenkomst en zij de liftjes al sinds jaar en dag gebruiken, kan Eigen Haard hen niet opeens het gebruik van de liftjes ontzeggen, vinden zij. 'Wat als de balkons onveilig blijken te zijn, worden die dan ook afgesloten en onbruikbaar gemaakt?' vraagt Guido Zijlstra, woordvoerder van de bewoners zich af. In lijn met een advies van het stadsdeel dat de liftjes gewoon gebruikt mogen worden, mits goed onderhouden, pleiten de bewoners voor onderhoud van de liftjes. Ook zorginstelling Cordaan heeft Eigen Haard erop gewezen dat de liftjes een belangrijke functie hebben: zij dragen er toe bij dat bewoners, ondanks hun hoge leeftijd, zelfstandig kunnen blijven wonen. Cordaan heeft Eigen Haard daarom verzocht de liftjes in gebruik te laten.

Eigen Haard heeft niet inhoudelijk gereageerd op de verzoeken van de bewoners en de zorginstelling. Enkele maanden geleden deelde Eigen Haard mee onderzoek te verrichten naar de toekomst van de liftjes, maar het resultaat van dat onderzoek is de bewoners nooit meegedeeld, zo laat Zijlstra weten. Volgens Eigen Haard is het onderzoeksrapport wel met de bewonerscommissie besproken. Vijf bewoners zijn nu een kort geding bij de kantonrechter gestart tegen Eigen Haard en vorderen dat de liftjes weer aan hen in gebruik worden gegeven, op straffe van een dwangsom voor elke dag dat zij de liftjes niet kunnen gebruiken.

Het kort geding tegen Eigen Haard dient op vrijdag 22 januari 2010 om 09.30 uur bij de rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220.