Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 15 januari 2010
brief Mezzo inzake aan- en bijbouwen voor mantelzorg

In uw brief van 11 november 2009 vraagt u om mijn reactie op de petitie van Mezzo met betrekking tot het aan- en bijbouwen voor mantelzorg.

Op 2 oktober jl. heb ik een bezoek gebracht aan een bewoner van een mantelzorgwoning in Oostzaan en heb ik gesproken met een aantal

initiatiefnemers van mantelzorgwoningen. Tijdens dit bezoek is mij gebleken dat voor mantelzorgers de procedures die gevolgd moeten worden om een dergelijke woning bij te bouwen vaak complex en tijdrovend zijn. Dit kwam ook aan de orde in de uitzending van Kruispunt TV op 20 september 2009. Om een mantelzorgwoning te kunnen bouwen, moeten mantelzorgers nu veel tijd en energie steken in het doorlopen van allerlei procedures; tijd en energie die zij eigenlijk niet over hebben. Tegen deze achtergrond ben ik van mening dat de procedures om een mantelzorgwoning te kunnen bouwen vereenvoudigd zouden moeten worden.

Het realiseren van een mantelzorgwoning is om diverse redenen van belang. In de eerste plaats verlicht het de taken van de mantelzorger. In plaats van het moeten reizen naar de woning van degene die hij of zij verzorgt, is de plaats waar de zorg geboden moet worden in de directe nabijheid. In de tweede plaats is het goed voor degene die mantelzorg nodig heeft. De mogelijkheden van sociale contacten en participatie nemen toe. Ook is het denkbaar dat de totale maatschappelijke kosten van wonen en zorg in een mantelzorgwoning lager zijn dan van een verblijf in een zorginstelling. Ten aanzien van de mantelzorgwoning heb ik de volgende activiteiten in gang gezet:

- ik heb een brief geschreven aan de gemeenten die een aanvraag voor het bouwen van een mantelzorgwoning in behandeling hebben. In deze brief vraag ik naar de stand van zaken en de overwegingen die bij de besluitvorming een rol spelen of hebben gespeeld. Tevens vraag ik om een snelle afhandeling van de aanvragen;
- ik ga de financiële aspecten, de maatschappelijke kosten en de knelpunten op het vlak van de regelgeving in kaart brengen;
- op basis van voorgaande acties ga ik samen met Mezzo en VROM een handreiking over mantelzorgwoningen voor gemeenten en mantelzorgers opstellen.

Een voorstel van het kabinet om de bouw van mantelzorgwoningen vergunningsvrij te maken is door een meerderheid van de Tweede Kamer niet wenselijk geacht. In plaats daarvan wordt nu door de Minister van VROM gewerkt aan een voorstel om voor mantelzorgwoningen langs een eenvoudiger procedure vergunningen te kunnen verlenen. Dit voorstel zal worden meegenomen in de hiervoor genoemde handreiking voor mantelzorgers en gemeenten.

Ik hoop dat voornoemde acties ertoe bij zullen dragen dat het voor mantelzorgers en gemeenten eenvoudiger wordt om mantelzorgwoningen te realiseren.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker