Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 18 januari 2010

Kamervragen over meisjesbesnijdenis

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat de staatssecretaris meisjesbesnijdenis denkt te kunnen voorkomen door het tekenen van een contract door de ouders (ingezonden 27 november 2009).

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat de staatssecretaris meisjesbesnijdenis denkt te kunnen voorkomen door het tekenen van een contract door de ouders. (Ingezonden 27 november 2009)


1
Deelt u de mening dat uw opvatting 1) in het Elfde Uur met betrekking tot bestrijding van meisjesbesnijdenis hemeltergend naïef is?

Antwoord:
Nee.


2
Deelt u de mening dat u zich op geen enkele wijze in zou moeten leven in de cultuur van of zou moeten gaan praten met plegers van meisjesbesnijdenis?

Antwoord:
Mijn inzet is onder meer om te voorkomen dat meisjes worden besneden. Mijn beleid is erop gericht om de Nederlandse cultuur en regels duidelijk te maken door ouders uit risicolanden te informeren over de strafbaarheid en schadelijke effecten van VGV.


3
Waarom deelt u niet de mening dat er maar één aanpak is voor plegers van meisjesbesnijdenis namelijk: vervolging, straf uitzitten en bij een dubbele nationaliteit denaturalisatie en uitzetting?

Antwoord:
VGV is een vorm van zware mishandeling, en plegers daarvan dienen waar mogelijk vervolgd en gestraft te worden.


4
Hoeveel meisjesbesnijdenis gerelateerde subsidies geeft u en aan wie? Zijn de bestuurders/leden van die organisaties privé betrokken bij besnijdenis? Hebben ze dat toegegeven en zo ja, waarom worden ze dan niet vervolgd in plaats van beloond met subsidie?

Antwoord:
De Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN) en Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON) ontvangen subsidie om te voorkomen dat meisjes worden besneden.


5
Hoeveel meisjes vallen door uw medewerking onnodig ten prooi aan die weerzinwekkende besnijdenis met blijvend letsel?

Antwoord:
Gezien onze inspanningen om genitale verminking van meisjes aan te pakken, werp ik uw vraag verre van mij.


6
Hoe ziet zo een contract er eigenlijk uit? Kunt u het de Kamer doen toekomen?

Antwoord:
U bent hierover per brief van 25 november 2009 geïnformeerd (Kamerstukken II, vergaderjaar 2009-2010, 28345 nr. 93).


1) Het Elfde Uur, 24 november 2009






---- --