Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 18 januari 2010

Zwartboek 'stop verwarring door inning van de eigen bijdragen'

Geachte voorzitter,
Met uw brief van 30 november 2009, 2009Z20477/2009D59242, verzoekt u mij om een reactie op het op 3 november 2009 door de RIBW Alliantie te Den Haag aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangeboden Zwartboek `Stop verwarring door inning van de eigen bijdragen. Met deze brief voldoe ik aan dit verzoek.

Het Zwartboek vermeldt ervaringen van cliënten en hun begeleiders met het CAK met betrekking tot de eigen bijdrage AWBZ.
Het CAK heeft contact opgenomen met de RIBW Alliantie om te kunnen achterhalen wat de individuele problemen zijn om zodoende voor een oplossing voor die cliënten te kunnen zorgdragen. Het bleek voor de RIBW Alliantie echter niet mogelijk te zijn om de cliëntgegevens te achterhalen. Het gaat om anonieme ervaringen.
De knelpunten die RIBW Alliantie noemt, betreffen problematiek die mede naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Berenschot is opgepakt. In mijn brief van 7 december 2009, Kamerstukken II 2009/10, 29 689, nr. 281, heb ik de stand van zaken met betrekking tot de in gang gezette verbeteringen aangegeven. Ik heb in mijn brief aangegeven dat ik verwacht dat alle voorbereidingen die inmiddels zijn getroffen steeds meer vruchten zullen afwerpen. De door de RIBW Alliantie beschreven ervaringen zullen zich dan niet meer mogen voordoen.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker