Nieuw-Vlaamse Alliantie


Smet onvoldoende duidelijk over subsidies L² (19/01/10)

Vlaams parlementslid Danielle Godderis-TJonck ondervroeg vandaag Vlaams minister Pascal Smet over de subsidies van L², de vroegere jongerenorganisatie van de SLP. Smet zegt enerzijds dat er voor de pojos geen specifieke regeling is voorzien. Maar anderzijds werd er wel uitgegaan van een aparte regeling bij de initiële verdeling van de subsidies. Echt consequent kan je dat niet noemen, zegt Godderis-TJonck.

Na de stopzetting van SLP verkoos de jongerenorganisatie L² partij-onafhankelijk verder te gaan. Zodoende blijft L², na de laatste subsidieronde in september, 63.204 euro ontvangen voor de komende drie jaar. Jong N-VA vindt het niet kunnen dat L² enkel voor de subsidies blijft voortbestaan.

De toekenning van subsidies aan politieke jongerenorganisaties binnen het luik participatie en communicatie van het decreet op het Jeugdwerk zorgde eerder al voor opschudding. Zo besliste minister Smet geen rekening te houden met de inhoudelijke evaluatie van de verschillende beleidsplannen. Hij paste een lineaire maatregel toe voor de politieke jongerenorganisaties, met die uitzondering dat geen enkele pojo minder dan zeventig procent van haar vorige subsidie mocht krijgen. Daardoor kregen Jong N-VA, Jong Groen, Jong Gezond Verstand en Jong VLD de minimumsubsidie toegewezen. Animo en L² vielen terug op 70% van hun vorige subsidiebedrag, wat voor hen voordeliger uitkwam.

David Manaigre: Bij de discussie die er een tijdje terug woedde over de subsidies van de politieke jongerenverenigingen viel het reeds op dat L², ondanks de beperkte werking, aanzienlijk meer subsidies kreeg dan organisaties als Jong N-VA. Het feit dat hun moederpartij intussen volledig opging in Groen!, maakt dat er toch wat nieuwe feiten in het dossier zijn waarover wat duidelijkheid dient te komen.

Danielle Godderis-TJonck kreeg echter weinig duidelijkheid van minister Smet. Het antwoord van Smet in de commissie was erg vaag", zegt Godderis-T"Jonck. "Hij gaf aan dat het decreet hier naar de letter van de wet werd gerespecteerd en dat moederpartijen in principe niet relevant zijn bij het toekennen van subsidies. Er zal dus geen rekening worden gehouden met deze nieuwe feiten bij de verdere onderhandelingen met L². Maar de minister kon niet ontkennen dat de perceptie in deze toch wringt. Vooral frappant is het dat de minister aangeeft dat er voor de pojos geen specifieke regeling is voorzien. Wat ook klopt. Maar waarom werd er dan wel uitgegaan van een aparte regeling bij de initiële verdeling van de subsidies? Enige consequentie is ver te zoeken!

Jong N-VA pleit voor een grondige herziening van het subsidiereglement met duidelijke criteria voor politieke jongerenorganisaties. Dat moet vermijden dat er beslissingen à la tête du client worden genomen, iets waar het nu toch alle schijn naar heeft, of dat jongerenorganisaties onterecht het label politiek krijgen opgeplakt, zoals L².

Auteur:
David Manaigre, voorzitter Jong N-VA
Danielle Godderis-T'Jonck, Vlaams parlementslid N-VA