Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 19 januari   |
|2009                                              |


1. Externe veiligheid
GS hebben de derde tranche van het Provinciaal saneringsprogramma externe veiligheid inrichtingen vastgesteld. Doel is om te inventariseren of bestaande inrichtingen voldoen aan de veiligheidsnormen. Het gaat dan om inrichtingen met gevaarlijke stoffen in emballage ( in opslagen van tien ton en meer) en om inrichtingen met vervoersgebonden activiteiten. De provincie is voor deze inrichtingen bevoegd gezag op grond van de Wet Milieubeheer. In de gemeenten Geldrop-Mierlo, Veghel, 's-Hertogenbosch en Moerdijk zijn latente saneringssituaties aangetroffen. De provincie zal deze gemeenten verzoeken het bestemmingsplan op zo'n manier aan te passen dat deze situaties worden opgelost.

2. Jacht
GS geven geen gehoor aan de oproep van de Partij voor de Dieren (PvdD) om de jacht op alle soorten te sluiten en ontheffingen voor schadebestrijding op te schorten. Dat blijkt uit de beantwoording van statenvragen van mevrouw Verstappen (PvdD). De jacht op de wilde eend is in Brabant per 9 januari jl. gesloten. Aan de criteria voor het sluiten van de jacht op andere soorten wordt niet voldaan.

3. Begroting
De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gemeld dat de begroting van de provincie een duurzaam evenwicht kent en dat de provincie een treasurystatuut heeft dat is vastgesteld door Provinciale Staten. De staatsecretaris stelt vast dat het treasurystatuut nog niet voldoet aan de regeling uitzettingen en derivaten decentrale overheden. GS melden dat bij de uitvoering van het beleid al conform die regeling wordt gewerkt en dat in mei een nieuw aangepast treasurystatuut aan PS wordt voorgelegd. GS informeren Provinciale Staten hierover.

4. Prestatieovereenkomst Dienst Landelijk Gebied
De Dienst Landelijk Gebied, een agentschap van het ministerie van LNV, voert in opdracht van de provincie delen van de Reconstructie van het landelijk gebied uit. Voor 2010 zijn de afspraken daarover vastgelegd in een
prestatieovereenkomst.


5. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben reactieve aanwijzing bij de gemeenteraad van Eersel ingediend op het vastgesteld bestemmingsplan 'Meerheid III', hebben de wijziging bestemmingsplan buitengebied, ten aanzien van perceel 1105 nabij Hoogstraat 100 te Oosteind, gemeente Oosterhout goedgekeurd, hebben reactieve aanwijzing ingediend bij de gemeenteraad van Veldhoven op het vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied 2009.


---- --