Nieuwe gratis service voor iedereen met een leesbeperking


Informatie in toegankelijke leesvormen voor blinden, slechtzienden en dyslecten

GRAVE AMSTERDAM RIJSWIJK, 20100119 -- Iedereen met een leeshandicap kan zich vanaf vandaag gratis aanmelden voor de informatieservice van Dedicon, producent van informatie in toegankelijke leesvormen. Wanneer Dedicon voor overheden en bedrijven als zorgverzekeraars en verzekeringsbanken informatiemateriaal heeft omgezet naar toegankelijke leesvormen, ontvangen mensen die zich voor de service hebben aangemeld de informatie kosteloos in hun brievenbus.

Dedicon wil de cijfers ook gebruiken om bij organisaties het belang van echt toegankelijke informatie te benadrukken. Frans Middelkoop van Dedicon: "Gemeenten, provincies en de landelijke overheid verspreiden veel informatiemateriaal. Maar vergeten helaas vaak dat veel mensen gedrukte folders niet kunnen lezen. Denk aan visueel gehandicapten, mensen met dyslexie en laaggeletterden. Dit probleem is bijvoorbeeld op te lossen door het voorlichtingsmateriaal om te zetten naar een gesproken, vergrote of digitale versie of in braille. Veel organisaties hebben dit al gedaan. Het eerste dat we mensen die zich aanmelden zullen toesturen, is een overzicht van alle informatie die wij al toegankelijk hebben gemaakt."

Aanmelden voor deze service kan via abonnee@dedicon.nl of telefonisch via 0486 486 486. Dedicon is van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 januari ook te vinden op de Ziezobeurs in Houten. Dit is de grootste beurs in Nederland met praktische informatie rond het leven met een visuele handicap. Ook daar kunnen bezoekers zich aanmelden. Onder iedereen die dat voor 1 maart 2010 doet, verloot Dedicon een Plextalk Pocket Daisyspeler. Dat is een klein apparaat waarmee men gesproken boeken, kranten en tijdschriften af kan spelen.


Over Dedicon
Dedicon (met vestigingen in Amsterdam, Rijswijk en Grave) is de grootste Nederlandse producent van aangepaste lectuur en informatie. Opdrachtgevers zijn onder andere overheidsinstellingen, zoals gemeenten, provincies, de belastingdienst en Postbus 51. Maar ook educatieve uitgevers en dienstverleners als banken, zorgverzekeraars en energiebedrijven doen regelmatig een beroep op de expertise en productiecapaciteit van Dedicon.

Voor scholen, scholieren en studenten biedt Dedicon een grote, voortdurend groeiende collectie school- en studieboeken in aangepaste leesvormen. De collectie van ruim 60.000 gesproken boeken algemene lectuur en 300 gesproken versies van kranten en tijdschriften is via het Loket Aangepast-lezen beschikbaar voor iedereen met een leeshandicap.





Dedicon