Dienstenbond CNV

Nieuws

18 januari 2010

Frisse start AAHG van 2010

Woensdag 13 januari zijn AAHG, CNV Dienstenbond en de andere vakbonden het jaar 2010 goed gestart met het voeren van het eerste kwartaaloverleg. Na de goedkeuring door de leden van het Integraal Sociaal Plan in december jl. moeten nu de volgende stappen worden gezet, namelijk de afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden-cao en het pensioendossier.

Einde AAHG-cao in zicht
Vorig jaar hebben we gevraagd hoe het bedrijf dacht over de toekomst van de eigen AAHG-cao. Dit, in het licht van de integratie ABN AMRO en Fortis Bank Nederland (FBN), maar ook die van AAHG met de FBN Hypothekengroep. Bovendien loopt de huidige cao af per 1 maart 2010. AAHG heeft besloten de medewerkers van AAHG uiterlijk per 1 januari 2012 (weer) in de ABN AMRO II (we bedoelen hiermee de nieuwe organisatie na de legal demerger van de bank) cao onder te willen brengen. Ze willen daarbij zorgvuldig te werk gaan en geen tijdsdruk op het proces leggen. Daarnaast willen ze de verschillen tussen de huidige AAHG-cao en de ABN AMRO II cao niet vergroten door bijvoorbeeld nieuwe, van de huidige ABN AMRO cao afwijkende, arbeidsvoorwaarden met ons af te spreken. De insteek zal dan zijn: het verlengen van de huidige cao en het harmonisatietraject opstarten. Over de verdere condities gaat de onderneming zich beraden.

CNV Dienstenbond is op zich niet tegen afschaffing van de AAHG cao en uitbreiding van de werkingssfeer van de ABN AMRO II cao, maar een verlenging kan natuurlijk niet zonder loonsverhoging(en) en eventuele andere noodzakelijke aanpassingen. Voor de harmonisatie zal als uitgangspunt gelden: "comparable, but not less favourable". Dus vergelijkbaar, maar niet minder voordelig; het totaal pakket aan cao-afspraken kan wel anders worden, maar niet minder in waarde. Net zoals dat voor ons geldt bij de andere onderhandelingen die wij voeren en gevoerd hebben in het kader van de overname/integratie binnen het concern.

Slotakkoord pensioendossier?
Vorige keer hebben we u bericht over de discussie met de pensioendeskundige van AAHG. Daaruit volgde de afspraak van een verdere studie naar maatmannen en kosten. Uit dit onderzoek blijken er verschillen te bestaan tussen pensioenresultaten bij het ABP vergeleken met de resultaten zoals ze bij het Pensioenfonds ABN AMRO (PAA) zouden zijn opgebouwd. Overigens betekent dit niet, dat het ABP of het PAA een slechte pensioenregeling zou zijn. Hoewel anders, zijn beide pensioenregelingen goed te noemen en verkeren beide pensioenfondsen niet direct in de -financiële- gevarenzone. De nog steeds forse boete bij het overstappen van ABP naar PAA en ook de a.s. re-integratie noopt volgens AAHG om de switch van ABP naar PAA opnieuw uit te stellen. Het bedrijf denkt wel aan een vorm van compensatie in de werknemerspremie vanaf 1 juli 2010 tot het moment dat de overgang naar het PAA een feit is.

CNV Dienstenbond vindt de compensatie een interessante gedachte. Maar vindt nadrukkelijk ook dat er nu eindelijk een definitieve einddatum moet worden gesteld, 1-1-2012 zou de uiterste datum moeten zijn waarop de overgang plaatsvindt. De onderneming vindt dat dit standpunt het proces complexer maakt wat verder moet worden uitgezocht. Wij vinden dat 2 jaar lang genoeg is om de overstap te kunnen bewerkstelligen. De boete voor de overgang is absoluut géén onderdeel van de discussie over de loonruimte voor cao- of harmonisatieafspraken. Wel willen we ook nu afspreken dat bij die uiteindelijke overgang geen enkel individu te maken krijgt met negatieve gevolgen, dat geldt voor het totaal pakket van opbouw, partner-/pré pensioen, indexatievoorwaarden en premies.

Resultaatbonus (cao 3.4)
Vanwege de tussentijdse stelselwijzigingen binnen het concern kan het voorkomen dat het bedrijfsresultaat in de loop van het jaar verandert. Dat kan dus een direct effect hebben op de hoogte van de resultaatbonus voor medewerkers, zoals die in de cao is opgenomen (artikel 3.4). Dit verschijnsel kan zich nog 2 keer voordoen, totdat de harmonisatie heeft plaatsgevonden.
Partijen willen bij de cao onderhandelingen een oplossing zoeken, waarbij het resultaat aan het einde van het jaar past op de doelstelling zoals die in het begin van enig jaar wordt vastgesteld, waardoor de uitkomst van de rekensom niet ongewild veranderd. Oftewel, we zoeken naar de mogelijkheid om appels met appels te kunnen blijven vergelijken. Nu is dus nog niet bekend welke oplossing daarvoor bestaat.

Uitstel beoordelingen
In de cao is vastgelegd dat de beoordelingen in januari van enig jaar moeten plaats vinden. In de praktijk blijkt dat niet mogelijk omdat in de loop van januari steeds pas de resultaten bekend worden. De onderneming verlengt de beoordelingsronde dus met 4 weken, zonder dat dit financiële gevolgen voor u heeft. Vakorganisaties begrijpen dit en hebben aangegeven dat het handig is als de nieuwe cao op dit punt wordt gewijzigd.

Uitstel OR-verkiezingen
De ondernemingsraad heeft de bonden verzocht mee te werken aan het uitstellen van de verkiezingen tot het najaar. Dit in verband met de continuïteit van een aantal processen. Geen van de bonden heeft hiertegen bezwaar, als de verkiezing maar op een zodanig tijdstip plaatsvindt, dat zij een goed moment hebben om kandidaten te werven. Bij voorkeur dus niet tijdens de zomervakantie als niemand bereikbaar is. Denk dus nu alvast na over een "carrière" in de ondernemingsraad, zodat u tegen de uitnodiging om als CNV Dienstenbond- kandidaat de verkiezingen in te gaan, snel volmondig "ja" kunt zeggen.

Vragen
Tot zover de laatste stand van zaken. Wij houden u natuurlijk op de hoogte. Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben, neem dan contact op met uw bestuurder Sandra Hendriks via