Gemeente Eijsden

Eijsden voldoet aan BAG-eisen

Als eerste gemeente in Limburg is Eijsden erin geslaagd de aansluiting op de landelijke voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) te realiseren. In deze registratie zijn alle actuele adressen en gebouwen binnen de gemeentegrenzen van Eijsden opgenomen. De BAG gaat dienen als enige registratie van adressen en gebouwen. Andere registraties, waaronder de GBA, de WOZ, het kadaster en het Handelsregister zijn na realisatie van de BAG verplicht hier hun adresgegevens uit te halen. De gemeente is verantwoordelijk voor het actueel en juist houden van de gegevens.
Dat betekent dat zowel de WOZ-administratie als de GBA geen adressen meer kunnen opvoeren. Nieuwe adressen en wijzigingen komen automatisch vanuit de BAG. Ook andere overheden als het CBS en het kadaster moeten gebruik maken van de data uit de BAG.

Eenduidige gegevens
Ruim anderhalf jaar is besteed aan het tot stand komen van de BAG alle gegevens die her en der in diverse administraties bekend waren, zijn gebundeld en bijgewerkt in deze registratie.
Van elk pand zijn relevante gegevens geregistreerd als adres, gebruiksdoel, bouwjaar, geometrie (de exacte contouren).

Mogelijkheden
Een groot voordeel van deze administratie is dat alle gegevens nu eenduidig zijn De BAG biedt talloze mogelijkheden. Hulpinstanties kunnen direct raadplegen op welke coördinaten een adres is gelegen en wat de geometrische situatie ter plekke is. Er zijn gemeenten die op deze manier de dienstverlening bij het verstrekken van vergunningen aan burgers en bedrijven hebben kunnen verbeteren door gebouwen te koppelen. Of die de BAG inzetten bij het bestrijden van woonfraude.