Wientjes wil grotere nadruk op economische diplomatie

19/01/2010 08:44

VNO-NCW

DEN HAAG, 19 JANUARI 2010 - Om onze economische positie in de wereld te versterken moet Nederland grotere nadruk leggen op 'economische diplomatie'. Onze invloed op politiek en veiligheidsbeleid neemt af, laten we het accent verleggen naar de economie, waar we nog wel een invloedrijke positie hebben. Dat heeft VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes dinsdag gezegd tijdens de jaarlijkse ambassadeursconferentie in Den Haag.

Die economische diplomatie moet dan wel verder gaan dan de klassieke handelsbevordering. Ook het binnenhalen van buitenlandse investeringen, handelspolitiek, de positie van Nederland in internationale financiële en economische instellingen en onze rol in klimaat-, voedsel- en grondstofvraagstukken horen daarbij, aldus Wientjes.

Wientjes pleitte voor maximale benutting van de ondersteuning die de overheid en het postennet (ambassades, consulaten en steunpunten) aan het bedrijfsleven kunnen bieden. Economisch onderzoek bevestigt dat economische missies en de economische dienstverlening van de diplomatieke posten aantoonbaar rendement hebben bij de positionering van bedrijven op buitenlandse markten. Het gaat ook om een goede "Holland branding": het gecoördineerd uitdragen van het goede economische beeld en de sterkten van Nederland.

Daarnaast moet het tegengaan van protectionisme een belangrijk aandachtspunt van de economische diplomatie zijn. De heroverweging van ontwikkelingssamenwerking moet gericht zijn op directe versterking van de economie in die landen en de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven daarbij. Tot slot moeten we veel meer gespitst zijn op de economische kansen die aan ontwikkelingsproblematiek gelieerde thema's zoals milieu, energie, voedsel en water aan het Nederlandse bedrijfsleven kan bieden.