Ingezonden persbericht


Voorrondes jongeren-debattoernooi van start op 19 januari In navolging van het succesvolle jeugdraadproject van 2007 startte de gemeente Bronckhorst in het schooljaar 2009-2010 een jongerenraad-traject. Dit in de vorm van een debattoernooi bedoeld voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Maar liefst 16 Bronckhorster scholen hebben zich hiervoor aangemeld. De voorronde-debatten zijn op 19 en 21 januari a.s. in de raadszaal van het nieuwe gemeentehuis.

Professionele training
De gemeente Bronckhorst bood leerkrachten en leerlingen van de deelnemende scholen in september 2009 een training aan door een professionele trainer van het Nederlands Debat Instituut. De leerlingen konden zich op deze manier goed voorbereiden op de voorrondes.

Voorrondes
Aan elke voorronde doen 10 groepen mee. Per deelnemende groep vormen 3 leerlingen het debatteam. In totaal gaat het dus om 30 leerlingen. De 10 groepen worden over twee vakken verdeeld. Het ene vak is pro en het andere vak is contra. Het vak dat bij de eerste stelling voorstander is, is bij de tweede stelling tegenstander en vervolgens bij de derde stelling weer voorstander. Elke groep krijgt volop gelegenheid om het woord te voeren.

Finale op 9 februari
Van beide groepen zal één vak doorgaan naar de finale op 9 februari a.s. Tijdens de finale geldt hetzelfde concept als tijdens de voorrondes. Het vak dat uiteindelijk als winnaar van de finale uit de bus komt, mag meedoen aan het basisschool debattoernooi van het Nederlands Debat Instituut.

Wij hopen u te mogen verwelkomen!

Hengelo (Gld), 11 januari 2010




Ingezonden persbericht