Ingezonden persbericht


Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Dinsdag 19 januari van 19.00-21.00 uur radio 5.
Presentatie: Abdellah Dami

Hoewel een kabinetscrisis is afgewend zal het Irak-rapport nog wel even nadonderen in politiek Nederland. Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve heeft met het Srebrenica-drama een politieke crisis aan den lijve ondervonden. Voorhoeve, thans lid van de Raad van State (in buitengewone dienst) en hoogleraar internationale veiligheidstudies aan de Nederlandse Defensie Academie is hoofdgast. Meer dan 2000 Nederlandse militairen werken in het buitenland (Afghanistan, Bosnië, Tsjaad, Soedan, Burundi, Kosovo, Congo en Irak. Hun inzet wordt nauwlettend door deze liberaal en prominente VVD'er gevolgd. Oba-live over politiek bij oorlog en in vrede.

In de islamitische canon draagt schrijver Hassan Bahara Hongerjaren van Mohammed Choukri aan. Deze autobiografische roman met de oorspronkelijke titel Kubz Hafi (Naakt brood) veroorzaakte veel opschudding in Marokko waar dit literaire werk tot 2000 verboden was. Inmiddels is het boek in 39 talen vertaald.

In de Kwestie van de Week zal Midden-Oosten deskundige Robert Soeterik zijn analyse loslaten op 1 jaar Gaza-oorlog.

Abdelkader Benali komt zijn nieuwste boek Zandloper presenteren, een 'autofiction': een kruising tussen memoires en een roman. Zandloper gaat over de zoektocht naar de zin van het bestaan. Een schrijver - Abdelkader Benali - vertelt hoe hij zijn tanende carrière als auteur even stilzet en zich op het hardlopen stort.

De paneldiscussie staat in het teken van het rapport Irak van de commissie Davids: Mariwan Kanie (politicoloog), Christ Klep (militair historicus), Robert Soeterik (Midden-Oostendeskundige) en hoofdgast Joris Voorhoeve gaan met elkaar in debat over de conclusies uit het rapport en de eventuele consequenties van deze bevindingen voor de politiek.

Live muziek: Zahar bestaat uit vier muzikanten die muziek maken dat gebaseerd is op zowel hun eigen culturele als hun muzikale bagage. Leadzangeres is de Amsterdamse Samira Dainan die roots heeft in Noord-Afrika en het verre Oosten. Zahar weerspiegelt tijdens hun muzikale reis haar liefde voor diverse talen en culturen.

OBA Live is ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.