Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
18-01-2010

Promovendus bedenkt constructie om gat in de markt te vullen:

Verzekering tegen klimaatschade

Econoom Willem Jan Wouter Botzen heeft een verzekeringsconstructie bedacht voor mensen die in Nederland onder zeespiegelniveau wonen. Hij stelt een publiek-privaat partnerschap voor om slachtoffers van overstromingsschade te compenseren, waarvoor op dit moment geen verzekering in Nederland wordt aangeboden. Botzen promoveert 19 januari aan de VU.

De overheid heeft in het voorstel van Botzen de rol om extreem hoge schades te vergoeden. Private overstromingsverzekeringen vergoeden schades veroorzaakt door overstromingen van middelgrote omvang. Een voordeel van private verzekeringen ten opzichte van de huidige ad hoc overheidsvergoedingen van overstromingschade is dat private verzekeringen meer financiële zekerheid bieden voor huishoudens. Ook kunnen op risico gebaseerde verzekeringspremies het risicobewustzijn van huishoudens verhogen en mensen prikkelen om maatregelen te treffen die schade tijdens overstromingen beperken, zoals een vloer van plavuizen in plaats van hout.

Botzen bracht de kwetsbaarheid van de Nederlandse verzekeringssector voor klimaatverandering in kaart en onderzocht of private verzekeringsarrangementen kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie in Nederland. Statistische analyses geven aan dat door klimaatverandering verzekerde schades van bepaalde weersextremen - zoals hagelbuien - kunnen toenemen. Projecties van klimaatverandering in Nederland wijzen op een toename in overstromingsrisico's, waarvoor op dit moment geen verzekering wordt aangeboden.

Verzekering beperkt de schade via prikkels

De verwachte toename in overstromingsrisico's vereist aanpassingsmaatregelen, zoals het versterken van rivierdijken en kustbescherming. Daarnaast kunnen huishoudens ook maatregelen nemen die schade tijdens overstromingen beperken. Verzekeringen kunnen dat bevorderen via een korting op de verzekeringspremie of een verhoging van verzekeringsdekking. Door een vragenlijst die vijfhonderd Nederlandse huizenbezitters invulden toont Botzen aan dat zulke prikkels schadebeperkende maatregelen inderdaad bevorderen. Zijn berekeningen van vermeden schade door een aantal van zulke maatregelen tijdens een overstroming laten zien dat veel schade bespaard kan worden.

Consument heeft interesse in deze verzekering

Botzen laat aan de hand van enquêtes onder duizend huizenbezitter zien dat er behoefte is aan zo'n verzekering. Het onderzoek geeft inzicht in de heterogeniteit van de vraag naar verzekeringen onder huishoudens. Vooral de perceptie van het overstromingsrisico heeft een grote invloed op de vraag naar verzekeringen. Botzen paste statistische methodes toe om relaties tussen de vraag naar overstromingsverzekeringen en de kans op overstromingen te onderzoeken. Zijn bevindingen wijken aanzienlijk af van verwachte-nutstheorie, de traditionele economische theorie van beslissingen van mensen ten aanzien van risico's, maar zijn consistent met theorieën die rekening houden met begrensde rationaliteit van personen.