Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 januari 2010

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de minister van Financiën

over de schikkingsvoorstellen van beleggingsverzekeringen ('woekerpolissen')


1. Bent u bekend met de uitzending van Tros Radar op maandag 18 januari 2009 over de schikkingen van de woekerpolissen?


2. Vindt u het redelijk door de uitwerking van de zogeheten Wabekeregeling, waarbij een kostenpercentage wordt ingehouden op het fondsrendement, een polishouder over de gehele looptijd tot 52% kosten betaalt? Zo ja, waarom?


3. Hoe verhoudt zich een dergelijk percentage aan kosten tot het werk dat een bank of verzekeraar daadwerkelijk verricht voor het beheren van de polis? Is een dergelijk hoog kostenpercentage niet even 'idioot' als de hoge provisies die worden betaald voor polissen?


4. Herinnert u zich nog de antwoorden op de vragen van het lid Vos over de rekenmethodiek van de Ombudsman Financiële Dienstverlening. (Ingezonden 1 april 2008)?


5. Wat vindt u, met de kennis van nu over de hoogte van provisies, de hoogte van de beloningen en bonussen en de kosten van het werk dat als tegenprestatie verwacht mag worden, van de redenering dat het maximeren van de kosten als percentage van de waarde van de polis per jaar gerechtvaardigd is omdat beleggingsverzekeringen bedoeld zijn voor vermogensopbouw en dat daarom het uiteindelijk opgebouwde vermogen relevant is voor de consument in zijn keuze voor een bepaald product?


6. Bent u het met de PvdA fractie eens dat de kosten van het beheren van een beleggingsverzekering niet gebaseerd moeten zijn op het fondsrendement, omdat dat weinig te maken heeft met de tegenprestatie van de bank en verzekeraar, maar met prestaties van de ondernemingen waarin wordt belegd en dat de kosten een weerslag moeten zijn van het werk dat daadwerkelijk gemoeid is met het beheren van de polissen? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u de hoogte van de compensatiebrieven die door Delta Lloyd en ABN Amro de afgelopen twee maanden verstuurd zijn aan beleggingspolishouders?


8. Bent u het met de PvdA fractie eens, dat deze brieven niet transparant zijn en inhoudelijk geen goed beeld geven van de eventuele compensatie op einddatum van de verzekering omdat in deze brieven geen beeld wordt gegeven van de werkelijk betaalde kosten, fictieve kosten volgens de normberekening en eindkapitalen volgens beide berekeningen?


9. Bent u het met de PvdA fractie eens dat ook de kosten voor de TER (Total Expense Ratio) transparant moeten zijn voor de consument?


10. Bent u bereid om in overleg met de ombudsman Financiële Dienstverlening, banken en verzekeraars te komen tot een andere grondslag voor het berekenen van de kosten van polissen die gebaseerd is op de premie en niet op de fondsrendementen? Zo nee, waarom niet?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag