Persbericht

Kingston Technology: trends in de geheugenmarkt van 2010 2010 wordt het jaar van de SSD en toenemend vertrouwen in de geheugenmarkt

Amsterdam, 19 januari 2010 - Technologieën als SSD (Solid State Drive), USB 3.0 en DDR3 gaan het komende jaar hun stempel drukken op de geheugenmarkt. John Tu, president en mede-oprichter van Kingston Technology, 's werelds grootste onafhankelijke producent van geheugenproducten, heeft een overzicht opgesteld van de vooruitzichten en trends voor 2010.

SSD-technologie raakt ingeburgerd - De productieverhoging van NAND en het grote succes van Windows 7, dat een bepaald aantal toepassingen biedt die de prestaties van SSD verbeteren, gaan de SSD-technologie veel interessanter maken voor opslag op computers van zowel particuliere als professionele gebruikers. Kingston zal zich blijven inzetten om eindgebruikers bewust te maken van de voordelen van SSD op het gebied van prestaties en prijs in vergelijking met de traditionele harde schijf. Dankzij de complete alles-in-één kits is de implementatie van een SSD eenvoudig en is de prestatieverbetering onmiddellijk zichtbaar.

Lagere prijzen en meer capaciteit voor de SSD's- De prijzen komen steeds dichter bij de symbolische grens van 100$. Aangezien fabrikanten en leveranciers hun productieprocessen steeds meer optimaliseren, verwacht Kingston Technology dat de prijzen zullen blijven dalen in 2010. De prijs van NAND-geheugen stagneert, maar de levensduur neemt toe. Dit alles zal ervoor zorgen dat de capaciteit van SSD's aanzienlijk zal stijgen. Disks van 1 Terabyte zullen niet lang meer op zich laten wachten.

Capaciteit van USB-sticks blijft toenemen - In juli 2009 introduceerde Kingston Technology een USB-stick met de grootste capaciteit ooit. Heeft Kingston met 256GB de grens bereikt? Uiteraard niet: in 2010 zal de capaciteit van USB-sticks nog meer toenemen dankzij diverse technologische ontwikkelingen op het gebied van compacte chips.

Toegenomen vertrouwen en consolidatie van de markt - In 2009 is de DRAM-markt geconsolideerd en dat heeft bijgedragen aan het herstel van de industrie. De voortdurende prijsstijgingen en de afname van het verlies aan de kant van de fabrikanten zijn twee indicatoren die wijzen op herstel. De consolidatie van de markt die verwacht wordt in 2010 spoort de verschillende spelers echter wel aan tot voorzichtigheid. De bevoorrading en de vraag naar DRAM moeten in 2010 worden verhoogd in overeenstemming met een wereldwijde terugkeer van de economische stabiliteit.

Cloud Computing - In 2009 was cloud computing hét gespreksonderwerp bij uitstek. Gartner stelde dat cloud computing zich op het hoogtepunt van de 'hype cycle' bevond (http://www.gartner.com/hc/index.jsp?hc_id=168780). Desondanks veroorzaakt de implementatie van cloud computing nog niet de aardverschuiving die voorspeld is. Bedrijven moeten nog steeds de echte voordelen van cloud computing ontdekken, net als de beste manier om de technologie te gebruiken. Er is echter geen twijfel mogelijk dat het economische en operationele model van cloud computing het ICT-landschap de komende jaren grondig zal veranderen. De stabielere economische situatie en de verhoging van de ICT-budgetten zullen eind 2010 doorslaggevend zijn bij de integratie van cloud-diensten.

Toename van stroom- en kosten besparende IT-apparatuur - Het gebruik van ICT-systemen met een laag energieverbruik, zoals SSD's, en geheugenmodules met een hoge capaciteit tonen aan dat bedrijven duurzame investeringen willen doen om hun prestaties te verhogen en de kosten te verlagen. In de loop van 2010 gaan we zien dat meer en meer bedrijven hun servers en klantsystemen updaten met nieuwe software-oplossingen die een verlaging van de kosten en meer efficiëntie tot gevolg hebben.

De overgang naar DDR3-technologie - DDR3-modules die gebaseerd zijn op JEDEC werden door de meeste fabrikanten in de zomer van 2007 geïntroduceerd. Zoals met de meeste technologieën het geval is, heeft de implementatie echter tijd gekost. Tegen het tweede kwartaal van 2010 zou meer dan de helft van de verkochte DRAM-modules over DDR3-technologie moeten beschikken. Volgens DRAMeXchange, gaan de platformen die gebaseerd zijn op DDR3 tegen het einde van 2010 meer dan 90% van de verkopen van nieuwe systemen uitmaken. Hierdoor wordt deze technologie leidend op het gebied van computergeheugen. Voor de gebruiker brengt dat betere prestaties en een afname van het energieverbruik met zich mee.

SuperSpeed USB 3.0 - De USB 3.0-technologie is al een tijdje in het nieuws. De fabrikanten zullen in 2010 nog meer vooruitgang boeken door USB 3.0 compatibele moederborden. Met transfer rates tot 4.8GB per seconde - drie keer sneller dan met USB 2.0 - zal deze technologie nieuwe standaarden bepalen en de vraag naar USB-sticks met hogere capaciteiten doen groeien. De eerste moederborden die USB 3.0 ondersteunen zijn al in omloop, de eerste compatibele USB-sticks zijn beschikbaar in de loop van 2010. USB 2.0 zal de standaard blijven in 2010, maar vanaf 2011 zal USB 3.0 die rol overnemen.