Algemene Onderwijsbond

Kom in actie: Executie dreigt weer voor Iraanse onderwijzer Kamangar

Utrecht, 19 januari 2010

De Iraanse autoriteiten dreigen wederom om Koerdische activisten te executeren, waaronder onderwijzer en vakbondsman Farzad Kamangar.

Farzad zit sind juli 2006 in de gevangenis en werd in februari 2008 ter dood veroordeeld wegens "het in gevaar brengen van de nationale veiligheid". Education International, waar de AOb bij aangesloten is, trekt de rechtvaardigheid van Farzad's rechtszaak in twijfel en roept de Iraanse autoriteiten op om af te zien van de doodstraf. In augustus 2008 leek het erop dat de executie voltrokken zou worden, maar dit is, onder meer door internationale druk, niet gebeurd. Nu is de dreiging echter weer actueel.

Help Farzad en steun Education International's internationale lobby bij de Iraanse autoriteiten om zijn zaak te heropenen. Lees hier en hier of kom meteen in actie en vraag hier direct aan President Ahmadinejad om herziening van het proces.

Farzad Kamangar Farzad werkte 12 jaar als onderwijzer op het platteland van Kamyaran, in de Iraanse provincie Kurdistan. Hij was ook lid van de Koerdische tak van de onderwijsvakbond, verantwoordelijk voor public relations, totdat de bond niet meer mocht bestaan. Farzad was actief in het verdedigen van mensenrechten. Farzad werd in 2006 gearresteerd toen hij in Teheran was wegens de medische behandeling van zijn broer. De autoriteiten beschuldigen hem van 'het in gevaar brengen van de nationale veiligheid'. Farzad zit nu in de beruchte Evin-gevangenis. In een brief uit oktober 2007 schrijft Farzad dat hij slecht behandeld wordt en gemarteld. Hij heeft een aantal maanden in eenzame opsluiting gezeten en mocht geen contact met zijn familie of advocaat hebben. De politie arresteerde ook Farzad's vriendin en leden van zijn familie.

5 minuten Op 25 februari 2008 sprak de Teheran Revolutionaire Rechtbank de doodstraf uit tegen Farzad. De aanklager beweerde dat Farzad een lid is van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Farzad's advocaat zegt dat er geen bewijs is voor de beschuldigingen en dat de rechtszaak "niet meer dan 5 minuten duurde, waarin de rechter de straf uitsprak zonder deze toe te lichten en daarna prompt de kamer verliet." Volgens de advocaat is de rechtszaak achter gesloten deuren een schending van Iraanse wet, die voorschrijft dat zaken als deze publiekelijk gevoerd moeten worden in aanwezigheid van een jury. In hoger beroep bevestigde het Hooggerechtshof op 11 juli 2008 de doodstraf tegen Farzad.

Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht