Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 17 KV
Datum: 19 januari 2010

Provincie verdeelt geld podiumkunsten
E 93.800,- subsidie voor 7 culturele producties

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben op basis van de regeling productie podiumkunsten E 93.800,- beschikbaar gesteld voor 7 culturele producties in 2009. Ook dit jaar kan deze provinciale subsidie worden aangevraagd. Voor 2010 is er een bedrag van E 106.000,- beschikbaar. Aanvragen dienen voor 1 april 2010 binnen te zijn. Op de website www.fryslan.nl/pk is verdere informatie te vinden. Gedeputeerde Staten van Fryslân kennen subsidies uit het budget voor podiumkunsten toe op basis van adviezen van de adviescommissie voor podiumkunsten.


1. Stichting Artum - Far wol Freon Wûnseradiel E 1.800,- Stichting Artum neemt met het oog op de gemeentelijke herindeling in de zuidwesthoek op waardige wijze afscheid van de gemeente Wûnseradiel. De eigen identiteit van 27 dorpen wordt bezongen in dorpsliederen. Met een muzikale rondreis wordt in de herfst van 2010 ieder dorp aangedaan. De rondreis eindigt met een slotconcert.


2. Teatergroep Sult - Himmel Hûs E 15.000,-
Sult komt met de klucht Himmel Hûs. Er is gekozen voor een vorm die in Fryslân nog niet eerder is toegepast. Het publiek krijgt op één avond twee stukken te zien. Één dat zich voor en één dat zich (gelijktijdig) achter de schermen afspeelt. Het publiek wisselt halverwege de avond en krijgt zo toch beide stukken te zien.


3. Stichting Fjouwer F - De man fan Myra E 20.000,- Ter ere van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Watersportvereniging Frisia en het 90-jarig bestaan van de Ferieniging Foar Folksformaken in Grou komt er een muzikale Friese theatervoorstelling. De Man fan Myra is een groot Fries muziektheaterproject dat begin september 2010 in Grou wordt uitgevoerd. Het verhaal speelt zich af op een groot podium in, op en rond het water. De voorstelling is gebaseerd op de legende van de Vliegende Hollander en de mythe van Sint Piter.


4. Stichting Keunstwurk - Dansdynamiet E 12.000,- Keunstwurk organiseert dit jaar Dansdynamiet. Een groot project waarbij jong en oud op het podium staan en professionals naast amateurs. Dit project is januari 2010 te zien in Dokkum en Heerenveen.


5. TRAXX - Holefobi E 15.000,-
De voorstelling Holefobi gaat over vooroordelen die er leven over homo- en biseksualiteit. Jonge acteurs gaan de voorstelling spelen voor de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs vanaf januari 2010.


6. Stichting Stoej - Feste E 20.000,-

Feste de nar van Unia is een komedie op locatie, bij de Uniastate in Bears. Als de vrouw van de grietman overlijdt, is iedereen gedwongen om langdurig mee te rouwen. Geen goede plek voor een nar. Deze doet er dan ook alles aan doet om de lach terug te krijgen. Het verhaal is een Friestalige bewerking van de Driekoningenavond van Shakespeare.


7. Stichting Theamus - Zondvloed, geen zee te hoog E 10.000,- Het theatergezelschap Theamus uit Pingjum gaat in 2010 met de muziektheaterproductie Zondvloed, een duet voor twee spelers en voor koperkwintet, op tournee langs een reeks van kerken van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Bob Driessen speelde als saxofonist in verschillende toporkesten in het westen van het land (orkest de Volharding, Willem Breuker Kollektief, enz) en componeert. Gerda Holzhaus is theatermaker, speelt (Max, Protheater, enz), regisseert en schrijft eigen stukken.

Doel van de regeling productie podiumkunsten is het tot stand laten komen van professionele producties op het gebied van de podiumkunsten in Fryslân door deze met incidentele subsidies te ondersteunen. Onder podiumkunsten kan verstaan worden: toneel, dans, muziek, kleinkunst, theater, compositieopdrachten en alle tussenvormen.


-----------------------