GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Jeleva trekt zich terug als Commissaris

Straatsburg, 19 januari 2010 - Nadat gistermiddag en vanmorgen nieuwe geruchten de kop op staken over mogelijke belangen van Commissaris Jeleva in Bulgaarse bedrijven heeft zij zich teruggetrokken als kandidaat voor de post Humanitaire Hulp. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini was één van woordvoerders die in de hoorzitting vorige week Jeleva het vuur aan de schenen legde. Zij vindt de beslissing van Jeleva een verstandige en verbaast zich over de reactie van de Christen-Democraten (EPP).

"Nadat je keer op keer nieuwe informatie krijgt over verzwegen belangen en dat optelt bij een zeer matige inhoudelijke performance bij de hoorzitting is er maar één conclusie mogelijk: terugtrekken."

Vorige week eiste Daul, fractievoorzitter van de Christen-Democraten, nog de excuses van de partijen die Jeleva in twijfel trokken. Hij beschuldigt die partijen en hun politici van een lastercampagne en politieke spelletjes.

"Dat verbaast mij enorm. Opeens trekt de EPP fel van leer, zelfs over een kandidaat die nog gehoord moest worden zoals de Griekse Damanaki. Kroes deugt niet, Ashton niet, het ging maar door," aldus Sargentini. "Ondertussen worden wij beschuldigd van low politics. De EPP overschreeuwt zich. Het lijkt mij verstandiger dat de Christen-Democraten aan enige zelfreflectie doen."

Dirk van den Bosch
Persvoorlichting

GroenLinks in het Europees Parlement