Ingezonden persbericht


Amsterdam, 18 januari 2010

PERSBERICHT

EGIDIUS KWARTET PRESENTEERT ONGEHOORDE SCHAT
Een ambitieus project herstelt Leidse Koorboeken na 450 jaar in ere

In 2010 start het Egidius Kwartet zijn meest ambitieuze project tot nu toe: de reconstructie in klank van een cultuurschat die eeuwenlang ongehoord bleef. Gedurende een periode van zes jaar zullen zij met een jaarlijkse concertserie in mei, zes dubbel-cd's en exposities dit verborgen topstuk uit de Nederlandse archieven in ere herstellen.

Uniek historisch document
In de 16e eeuw werd voor de Pieterskerk in Leiden een achttal intensief gebruikte koorboeken samengesteld. Met werken van beroemde en minder bekende componisten vormen deze boeken een unieke getuigenis van de rijke muziektraditie in het katholieke Holland van die tijd. Vele prachtige werken staan alleen hier opgetekend en zijn nog totaal onbekend. De cultuurhistorische waarde van de koorboeken is enorm.

Waarom nu pas?
De boeken zijn 450 jaar lang nauwelijks geopend. De verklaring hiervoor is te vinden in het ontbreken van leesbare transcripties en de juiste vocale traditie in Nederland. Het Egidius Kwartet heeft dit stukje cultureel erfgoed omarmd en doorbreekt nu na twee jaar voorbereiding en research de impasse.

Enkele details
Het gaat om een verzameling van zes boeken, de grootste bij elkaar horende collectie religieuze polyfonie. Ze bevatten 328 composities van 46 met naam genoemde componisten: Clemens non Papa, Crecquillon, Gombert, Flammingus, Smeeckers, Ysenbaert.

Egidius Kwartet
Het Egidius Kwartet maakt zich met uitdagende programma's al jaren sterk voor de herleving van polyfone muziek uit de renaissance. Het wil ook een oude traditie in ere herstellen, waarin de zangers ambassadeurs zijn voor het verspreiden van nieuwe muziek uit hun eigen land.

Een uniek project. Nederlandse bronnen, van zo'n internationaal belang via CD en concerten ontsluiten: Bravo! Ton Koopman, voorzitter comité van aanbeveling

www.leidsekoorboeken.nl

ACTIVITEITEN
Research
Peter de Groot, artistiek leider van het Egidius Kwartet, zal met Paul van Nevel (deskundige) en Eric Jas (musicoloog) uit elk koorboek een selectie maken.

Concerten
Om het repertoire recht te doen heeft het kwartet een groep van negentien extra zangers aan zich gebonden. Voor het juiste historische perspectief vinden de concerten plaats in grote Nederlandse kerken:

Data 2010
28 mei - Groningen, Martinikerk
29 mei - Rotterdam, Laurenskerk
30 mei - Leiden, Pieterskerk | Galaconcert en CD-presentatie 3 juni - Alkmaar, Grote kerk
4 juni - Utrecht, Pieterskerk

CD
Het cd-label Etcetera Records heeft zich gecommitteerd tot de uitgave van een zestal dubbel-cd's. De eerste is verkrijgbaar vanaf 31 mei 2010 (KTC 1410).

Publicaties
Het Egidius Kwartet zal een uitgave verzorgen van alle stukken uit de Leidse Koorboeken waarvan geen moderne editie bestaat. Daarnaast staat er voor 2011 de uitgave van een populair-wetenschappelijk boek gepland.

Expositie en educatie
Tijdens de concertreeks zal het publiek uitgebreid de gelegenheid krijgen zich verder over de koorboeken te informeren en ze te bezichtigen. Daarnaast biedt het onderwerp op educatief terrein diverse kansen. Het kwartet laat zich graag uitnodigen voor het geven van een presentatie, gastcollege of workshop voor professionals of liefhebbers.

Partners
Regionaal Archief Leiden, Pieterskerk Leiden, gemeente Leiden en Etcetera Records