Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

De EU-Assemblee van regionale en lokale afgevaardigden CoR/10/09.nl
Brussel, 18 januari 2010

Lokale en regionale overheden: Malmström moet meer dan een papieren tijger zijn

In het kader van haar kandidatuur voor Barroso II zal Cecilia Malmström tijdens haar hoorzitting morgen door het Europees Parlement aan de tand worden gevoeld. Wil zij straks als EU-commissaris van binnenlandse zaken niet uitsluitend de nationale beleidsmaatregelen van de lidstaten coördineren, dan zal zij ook moeten zorgen voor geregeld overleg en serieuze samenwerking met lokale en regionale overheden die op het gebied van immigratie, integratie en veiligheid het meeste politieke gewicht in de schaal leggen.

"Op deze gebieden is succes niet alleen afhankelijk van goede wetgeving en resoluties, maar ook en vooral van goed bestuur en efficiënte uitvoering. In veel lidstaten komt de uitvoering van dit beleid neer op de schouders van lokale en regionale autoriteiten. Als Cecilia Malmström haar stempel wil drukken op de EU-agenda voor binnenlandse zaken, zal ze daarom nauw met ons moeten gaan samenwerken", aldus Luc Van den Brande, voorzitter van het Comité van de Regio's.

Het Comité heeft er herhaalde malen op gewezen dat EU-strategieën en -voorstellen op het gebied van immigratie, migratie en integratie minder theoretisch dienen te zijn en beter moeten inspelen op wat er werkelijk aan de hand is in de regio's. Het zou graag zien dat het voortaan verplicht geraadpleegd wordt over deze onderwerpen en dat lokale en regionale overheden al in de prelegislatieve fase worden betrokken bij de EU-beleidsvorming op het gebied van immigratie, migratie en integratie.

"We weten dat de EU zich volgens een groot gedeelte van de bevolking meer zou moeten laten gelden in immigratiekwesties. Daar ligt een rol voor kandidaat-commissaris Malmström. Maar we zijn ook op de hoogte van het wijdverbreide gevoel dat de EU niet begrijpt wat de lokale problemen op het terrein van immigratie en integratie zijn. Er is daarom behoefte aan een EU-commissaris van binnenlandse zaken die verder kijkt dan de institutionele debatten in Brussel. We hebben iemand nodig die goed luistert naar regio's en gemeenten en structureel met hen overlegt. Het Comité van de Regio's verwacht van Cecilia Malmström dat zij deze rol op zich neemt. Wij helpen graag mee aan het tot stand brengen van dit permanente overleg", aldus Van den Brande.

Om Europa's immigratie- en asielbeleid efficiënter te maken probeert het CvdR ervoor te zorgen dat lokale en regionale overheden een betere toegang krijgen tot het Europees Vluchtelingenfonds en dat het zelf samen met deze overheden een grotere inbreng krijgt in het Europees ondersteuningsbureau voor asielzaken.

Wat het veiligheidsbeleid van de EU betreft benadrukte Van den Brande dat veiligheidsmaatregelen altijd de democratie moeten dienen en beschermen en nooit een bedreiging mogen vormen voor een transparante en vrije samenleving. "Bij de bestrijding van terrorisme en de georganiseerde misdaad is het voor de politiek uiterst moeilijk om het juiste evenwicht te vinden tussen veiligheid en de vrijheid van de burger. De bescherming van de grondrechten is een van de pijlers van de EU. Op alle bestuursniveaus moeten die rechten gegarandeerd worden. Daar kunnen we alleen met vereende krachten voor zorgen. Wij bieden Cecilia Malmström onze steun, maar dringen er ook bij haar op aan om overleg en samenwerking met lokale en regionale overheden centraal te stellen in haar beleid. Vooral op een cruciaal terrein als veiligheid zal de Europese Commissie voor een betere communicatie moeten zorgen. Een hiërarchische aanpak van bovenaf is niet goed genoeg; daarmee bereiken we niet wat we juist willen voor Europa: een democratische, open en veilige samenleving die niemand buitensluit."

Nota voor uitgevers:
De standpunten van het Comité van de Regio's over belangrijke EU-beleidsterreinen als cohesie staan in de brochure Bouwen aan Europa in partnerschap Zie in dit verband ook de volgende CvdR-adviezen:
ïf¿ "Het toekomstig gemeenschappelijk Europees asielstelsel" ïf¿ "Het toekomstig gemeenschappelijk Europees asielstelsel II" ïf¿ "Lokale en regionale overheden nemen het voortouw in het integratiebeleid" ïf¿ "Het programma van Stockholm: een nieuw meerjarenprogramma voor de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht - kansen en uitdagingen "

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-Assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Christian Gsodam
Tel. +32 (0)2 282 2121
Christian.Gsodam@cor.europa.eu