Gemeente Delft

Ruime meerderheid Delftenaren positief over autoluwe binnenstad


70 % van de Delftenaren vindt het nu prettiger om in de binnenstad te verblijven dan voor de invoering van het autoluwplusbeleid. Daarnaast vindt ruim tweederde van de bewoners van de binnenstad dat ook het woonklimaat is verbeterd. Een ruime meerderheid (69%) van de Delftenaren is dan ook voorstander van voortzetting van het autoluwplusbeleid.

Dit blijkt uit het gemeentelijk DIP-onderzoek (Delft Internet Panel) in december 2009 onder circa 1700 Delftenaren. Doel van het onderzoek was inzicht krijgen in het draagvlak voor het autoluwplusbeleid in de binnenstad en voor de mogelijke uitbreiding van het autoluwplusgebied tot aan het Doelenplein. 57% van de respondenten vindt deze uitbreiding een goed idee. Veel Delftenaren zouden nog wel wat verder willen gaan. Zo is 74% van de respondenten het eens met de stelling dat zwaar verkeer alleen op bepaalde tijden de binnenstad in zou mogen om zo de overlast te beperken. En 68% zegt, hoe minder auto's in de binnenstad, hoe beter. Dat fietsers ruim baan hebben in de binnenstad wordt gewaardeerd. 85% van de ondervraagden zou het ermee oneens zijn als fietsen zou worden verboden.

Wethouder Lian Merkx (Binnenstad): "Het is fantastisch dat de populariteit van de autoluwe binnenstad is toegenomen. We hebben afgelopen jaren hierover intensief overleg gevoerd met ondernemers en bewoners uit de binnenstad. Ik ben blij dat zowel zij als bezoekers van de binnenstad nu ook zelf de voordelen ervaren en kunnen waarderen. De binnenstad is een nog aantrekkelijker gebied geworden om in te wonen, te winkelen of te genieten van de bezienswaardigheden."

Wethouder Koning (Verkeer en Vervoer): "Het is ook fijn om te constateren dat veel draagvlak bestaat voor het fietsen in het autoluwe gebied. De afgelopen periode hebben we fietsers meer ruimte gegeven. Ons autoluwplusbeleid is immers gericht op het verbeteren van de wandel- en fietsmogelijkheden."

Eind vorig jaar heeft de raad besloten tot een nader onderzoek naar de mogelijkheden om het autoluwplusgebied te optimaliseren. Daarover zijn bijeenkomsten gehouden met belanghebbende bewoners en ondernemers. Het college neemt in februari een besluit over de resultaten van het onderzoek.

Het volledige onderzoeksrapport is na te lezen op www.gemeentedelft.info/autoluw

Noot voor de redactie (