Ingezonden persbericht


persbericht

Jaap van der Graaf-prijs uitgereikt aan ir. Marlies Kampschreur

Op 15 januari 2010 is tijdens de 62e Vakantiecursus Drinkwater en Afvalwater in Delft voor de eerste keer de Jaap van der Graaf-prijs uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een student of onderzoeker, die in 2009 het beste Engelstalige artikel over de behandeling van afvalwater heeft geschreven. Het winnende artikel van ir. M.J. Kampschreur e.a. is gepubliceerd in Water Research 43, 2009 en heeft als titel 'Nitrous oxide emission during wastewater treatment'. De Jaap van der Graaf-prijs is ingesteld in 2009 bij het afscheid van Van der Graaf als hoogleraar in de Behandeling van Afvalwater aan de Technische Universiteit Delft. De prijs is een initiatief van Witteveen+Bos, het ingenieursbureau waar Jaap van der Graaf van 1988 tot 2003 algemeen directeur was. De onderscheiding bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een glasobject en zal jaarlijks worden toegekend. De doelstelling is om de Nederlandse expertise op het gebied van behandeling van afvalwater verder te profileren. Het geldbedrag dient in het kader hiervan te worden aangewend. Het kunstwerk van de glaskunstenaar Henk Adriaan Meijer symboliseert de behandeling van afvalwater. Artikelen dienen te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- het onderwerp heeft betrekking op de inzameling of behandeling van afvalwater;
- de auteur dient universitair student te zijn of werkzaam te zijn binnen de Nederlandse beroepspraktijk;
- het Engelstalige artikel moet gepubliceerd zijn in een vaktijdschrift uit 2009;
- het onderwerp moet in de praktijk toepasbaar zijn. De deelname staat open voor auteurs van alle nationaliteiten. Op basis van deze voorwaarden zijn tien artikelen ingezonden.

De jury, bestaande uit prof.dr.ir. Jules. van Lier, ir. Jans Kruit, ir. Ad de Man, dr.ir. Arjen van Nieuwenhuijzen en dr.ir. Hardy Temmink, maakte tijdens de Vakantiecursus de drie genomineerden en de winnaar bekend. Bij de beoordeling is gelet op de praktische toepasbaarheid, profilering en actuele thema's, zoals broeikasgassen, energie en vergaand zuiveren. Het winnende artikel geeft aan dat er verbazingwekkend weinig kennis is op het gebied van N2O-emissies bij afvalwaterbehandeling. Deze kennis zal in de toekomst nodig zijn om broeikasgasemissies te kunnen meten en rapporteren en daar waar nodig aanpassingen te realiseren in bestaande modellen voor het ontwerp van rioolwaterzuiveringen.

Marlies Kampschreur (1977) studeerde Milieuhygiëne aan de Wageningen Universiteit (1997-2002). Van 2002 tot 2004 was zij werkzaam bij Witteveen+Bos. In 2005 is zij gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Biotechnologie van de TU Delft. De afronding van het onderzoek vindt binnenkort plaats. Het onderwerp is 'Influence of nitrogen oxides on the metabolism of ammonia oxidizing bacteria'. Als vervolg hierop worden in een STOWA-onderzoek N2O-emissies gemeten bij een aantal rwzi's.

Naast het winnende artikel werden de volgende twee artikelen genomineerd:
- David Jeison, e.a, Thermophilic sidestream anaerobic membrane bioreactors: The shear rate dilemma, Water Environment Research Volume 81, nr 11;
- Adrien Moreau, e.a., The (in)significance of apparent viscosity in full-scale municipal membrane bioreactors, Journal of Membrane Science, 340 (2009).

De Jaap van der Graaf-prijs werd uitgereikt in aanwezigheid van vele drinkwater- en afvalwaterexperts, allen deelnemers aan de 62e Vakantiecursus Drinkwater en Afvalwater. Dit congres wordt georganiseerd door de sectie Gezondheidstechniek van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft in samenwerking met VEWIN, KVWN, RIVM, KWR, RIONED, RIZA en STOWA.

Deventer/Delft 15 januari 2010




Ingezonden persbericht