Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Maat (LTO) breekt lans voor landbouw en platteland:

'Stel economische ontwikkeling

voorop bij hulp aan arme landen'

,,De WRR stelt terecht dat hulp aan ontwikkelingslanden meer op hun economische ontwikkeling en versterking van hun landbouw en infrastructuur gericht moet zijn." Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op het rapport 'Minder pretentie, meer ambitie', dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) gisteren heeft gepresenteerd. Door de vinger op de zere plek te leggen levert de WRR volgens Maat een waardevolle bijdrage aan de discussie over ontwikkelingshulp.

De WRR vindt dat Nederland zich met ontwikkelingshulp vooral moet richten op onderwerpen, waar het internationaal in uitblinkt en toegevoegde waarde heeft, zoals landbouw en water. Maat: ,,De hulp is nu blijkbaar te zeer versnipperd en te weinig gericht. Het is goed dat te erkennen en na te gaan hoe het beter kan." Meer structurele samenwerking en meer hulp voor de agrarische sector en de ontwikkeling van het platteland dragen er naar zijn overtuiging toe bij dat de betrokken landen zich op de langere termijn zelf beter kunnen redden.

De ministers Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Verburg (LNV) kiezen er in hun beleid ook voor om de ontwikkeling van de landbouw in arme landen te stimuleren, zegt Maat. Om honger en ondervoeding te bestrijden moet de focus wat LTO betreft ook worden gericht op het plaatselijk en regionaal organiseren van boeren in samenwerkingsverbanden. Boeren worden daardoor zelfredzaam en krijgen betere mogelijkheden om invloed uit te oefenen op hun overheid en de politiek. De WRR noemt in het rapport versterking van landbouworganisaties als een voorbeeld.

De WRR constateert dat aanscherping nodig is van de instrumenten die het bedrijfsleven stimuleren een ontwikkelingsgerichte rol te vervullen. LTO is voorstander van deze private sector benadering, die in de praktijk al sterk tot uiting komt via de 'van boer tot boer benadering' van Agriterra. LTO Nederland levert via Agriterra een actieve bijdrage aan een sterkere positie van boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Meer investeren in de agrarische sector zal gepaard moeten gaan met investeringen in verwante bedrijvigheid op het platteland. ,,Van alle huidige hulp wordt nog geen kwart besteed aan infrastructuur, landbouw en economische bedrijvigheid, zo becijfert de WRR. Als we veranderingen en verbeteringen willen op de lange termijn, zal de ontwikkelingshulp vooral dáárop gericht moeten worden. Stel de economische ontwikkeling dus voorop", aldus Maat.

De voorzitter van LTO Nederland zet vraagtekens bij de beperking van het aantal hulplanden tot tien. Het voorstel om de hulp te professionaliseren via een eigen nationale organisatie - onder de naam NLAID - past in de visie van LTO bij de wijze waarop de georganiseerde landbouw nu al binnen Agriterra een deel van het overheidsbeleid voor landbouw en ontwikkeling vormgeeft.

Datum : 19 januari 2010
Nummer : P2882