Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

De afgelopen dagen zijn er veel meldingen van mogelijke CO (koolmonoxide) vergiftigingen binnen gekomen bij de Brandweer Hollands Midden. Vanochtend heeft de brandweer van Leiden bij een CO-melding helaas een dodelijk slachtoffer moeten bergen. Ik vraag uw aandacht te schenken aan koolmonoxidevergiftigingen. Ik sluit een landelijke preventiefolder bij met uitgebreide informatie.

WAT IS KOOLMONOXIDE (CO)?
Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar en geurloos dodelijk gas. Aangezien men koolmonoxide niet kan zien, proeven of ruiken, kan men er vóór dat men er erg in heeft, aan bezwijken. Moderne energie efficiënte, luchtdichte huizen kunnen het probleem alleen maar groter maken, aangezien de door CO verontreinigde lucht binnenshuis blijft hangen. Wanneer CO door de longen ingeademd wordt, gaat het een verbinding aan met de hemoglobine in het bloed (COHb) waardoor er geen zuurstof meer opgenomen en getransporteerd kan worden. De symptomen van CO vergiftiging zijn griepachtig, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid. Naarmate er meer COHb in het bloed komt, moeten de slachtoffers overgeven en raken ze bewusteloos. Dit wordt gevolgd door hersenletsel, waarna de slachtoffers kunnen overlijden. Een veel voorkomend misverstand is, dat koolmonoxide naar de grond zakt. Koolmonoxide heeft echter een nagenoeg identiek soortelijk gewicht als lucht en verspreidt zich dus gelijkmatig over de ruimte.

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van aardgas in geiser of gaskachel. Als er dan onvoldoende wordt geventileerd in huis ontstaat er een ophoping van koolmonoxide met alle gevolgen van dien zoals een CO vergiftiging.

Met vriendelijke groet,

Eric Seugling

Communicatieadviseur
Brandweer Hollands Midden
Afdeling Communicatie
Rooseveltstraat 4a
2321 BM Leiden




Ingezonden persbericht